ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Budapesta cedeaza in fata presiunilor politice și ale populației, lăsând in stand by legea care interzicea marilor magazine să fie deschise duminica.  Un referendum pe acest subiect ar fi pus in dificultate partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, motiv pentru care legea nu se mai află pe agenda Executivului.

Interdicția a intrat în vigoare la începutului anului trecut și conform sondajelor a provocat nemulțumirea populației. Executivul a propus Parlamentului retragerea legii, după ce un deputat din opoziție a cerut declanșarea unui referendum pe această temă. O inițiativă care prevede închiderea marilor magazine duminica este discutată și în Parlamentul României.
Primul pas pentru convocarea unui referendum a fost făcut în urmă cu două săpămâni de un deputat socialist. Asta în condițiile în care, potrivit unui sondaj recent, cel puțin 60% dintre cetățenii unguri se opun legii care interzice supermarketurilor să deschidă duminica.

Antal Rogan, șeful de cabinet al prim-ministrului Ungariei: „Considerăm importante analizele, opiniile, dar cel mai important este ceea ce gândesc oamenii. Iar din această perspectivă pentru noi toți este evident că în anul care a trecut, închiderea magazinelor duminica s-a dovedit o chestiune foarte controversată, care a stârnit multe polemici și proteste. A avut adepți, dar foarte mulți s-au pronunțat împotriva ei. Și trebuie să vedem că în anul care a trecut nu am reușit să îi convingem pe oameni că această măsură este un succes și pentru ei”.

De teamă unei înfrângeri, Executivul a fost nevoit să facă pasul înapoi.

Interdicția de a deschide magazinele în ziua de duminica votată anul trecut de guvernul Fidesz a provocat nemulțumirea unei mari părți a populației ungare. De aceea, referendumul inițiat de opoziția ungară pentru a interzice acest lucru ar fi adus o mare pierdere de popularitate guvernului Fidesz. Așa că guvernul a decis să preîntâmpine acest lucru prin a permite totuși ca magazinele să deschidă și în ziua de duminică”, transmite Digi24.ro.