ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape jumătate dintre participanții la un sondaj în opt țări doresc un referendum privind rămânerea în UE, după modelul Marii Britanii, potrivit unui sondaj publicat de Ziua Europei.

44% din 6.000 de persoane chestionate în Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Spania și Suedia au declarat că ar dori să poată vota în cadrul unui referendum privind rămânerea în Uniunea Europeană, în timp ce o treime ar opta pentru ieșirea din UE, dacă s-ar organiza o consultare publică pe această temă, arată sondajul realizat de Ipsos-MORI, relatează Reuters, conform EurActiv.

Numărul celor care vor ieșirea din UE variază de la țară la țară: cele mai mari procente sunt în Italia și Franța – 48%, respectiv, 41%, iar cele mai mici în Polonia și Spania – 22%, respectiv, 26%.

34% dintre germani doresc ca țara lor să iasă din UE.

"În mod special, italienii speră să aibă posibilitatea de a decide la urne asupra apartenenței la UE, ceea ce înseamnă că, chiar dacă votul (britanicilor) din iunie, ... nu va schimba status-quo-ul, provocările pentru UE nu se vor termina”, spune Bobby Duffy, directorul Institutului Ipsos-MORI. 

Nu întâmplător, partidul antisistem Mișcarea Cinci Stele înregistrează o popularitate în creștere în Italia, devenind a doua forță politică. Formațiunea dorește ieșirea țării din zona euro, o dorință similară având și Frontul Național din Franța, partidul condus de Marine Le Pen.

Sondajul Ipsos-MORI arată că 49% dintre repondenții din cele opt state consideră că britanicii vor vota, pe 23 iunie, pentru ieșirea din UE, număr mai mare decât cel al britanicilor. Doar 35% dintre aceștia cred că se va vota pentru Brexit.

51% sunt de părere că plecarea Marii Britanii va afecta economia europeană, în timp ce 26% spun că Marea Britanie va avea de pierdut în cazul unui Brexit.