Deci se poate: Norvegia vrea să NAȚIONALIZEZE resursele energetice


Intenția declarată a lui Călin Georgescu de a naționaliza resursele energetice a provocat o adevărată isterie pe Dâmbovița. Iată că ideea nu este singulară și are argumente cât se poate de concrete.
Potrivit unei relatări din Bloomberg, creșterea prețurilor la energie în Europa determină partidul de guvernământ din Norvegia să limiteze exporturile energetice.
Potrivit surselor citate, în platforma sa program pentru alegerile din septembrie 2025, Partidul Laburist norvegian își propune ca prioritate stoparea exporturilor către Danemarca până în 2026, scrie Zero Hedge.
La Oslo, prețurile la energie au atins, joia trecută, cel mai înalt nivel din decembrie 2022 încoace, deși vineri au scăzut din nou cu 65 %.
Deputata Ingvild Kjerkol a comentat:
„În ciuda faptului că rezervoarele de apă sunt pline, prețurile la energie sunt uriașe. E foarte greu să le explici oamenilor din Norvegia de ce o țară cu un surplus atât de mare de energie are asemenea prețuri mai la electricitate”.
Declarația se aliniază cu poziția Partidului Laburist, din care face parte prim-ministrul Jonas Gahr Store, și a partenerului acestuia de coaliție, Partidul de Centru, care a susținut deja reducerea exporturilor în timpul crizei energetice.
Deși nu este membră UE, Norvegia face parte din piața energetică unică, unde limitările pe termen lung ale exporturilor sunt interzise.
Poziția Norvegiei pe problema energiei vine în contrast cu rolul ei crucial de principal furnizor de gaze în Uniunea Europeană (Norvegia acoperă o treime din necesarul blocului european).
Analistul Bjorn Inge Vik a atribuit recenta escaladare a prețurilor temperaturilor scăzute și producției mici la nivelul eolienelor, ceea ce a pus presiune pe rezervele de gaz și prețul la electricitate.
Potrivit Bloomberg, norvegienii, care sunt de multă vreme obișnuiți cu prețuri mici și stabile la electricitate, produsă la hidrocentrale, se confruntă acum cu prețuri mai mari din cauza integrării și volatilității pieței.
Cu 17 cabluri internaționale de transfer, Norvegia rămâne legată în rețeaua comerțului internațional de energie, a spus deputata Kjerkol.
Analistul Bjorn Inge Vik a comentat:
„A fost frig și nu a bătut aproape deloc vântul, astea sunt motivele fundamentale care au consumat din rezerva de gaz a Europei și care afectează și prețurile la curent electric”.
Norvegienii s-au bucurat, în mod tradițional, de prețuri mici la energie grație celor peste 1000 de hidrocentrale, dar integrarea tot mai accentuată a pieței a făcut ca volatilitatea prețurilor care afectează continentul european să ajungă și în această regiune nordică.
Rețeaua energetică a Norvegiei se conectează cu Suedia și cu alte câteva țări – printre care Danemarca, Germania, Olanda și Marea Britanie - prin intermediul unor cabluri submarine.
Anul trecut, Norvegia a refuzat propunerea britanicilor de a mai construi un al doilea cablu, preferând să-și păstreze producția pentru consumul propriu.
Deși Norvegia exportă în mod normal electricitate în Marea Britanie, furnizarea a suferit fluctuații joia trecută pe fondul creșterii de prețuri în nord-vestul Europei.
Un lider al industriei energetice avertizează că întreruperea legăturilor cu piața ar putea crea probleme de furnizare pe viitor.
Bard Standal, șef-adjunct al lobby-ului de energie regenerabilă Fornybar Norge a conchis:
„Tendința este că în Norvegia se produce foarte puțină energie regenerabilă, în timp ce în jurul nostru se construiesc multe astfel de instalații. În următorii câțiva ani, este posibil ca prețurile reduse la energie și securitatea energetică să fie asigurate prin cooperarea cu aceste țări”.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)