ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Verdictul Curții Supreme a venit după ce un tată, Jon Platt, a fost amendat cu 60 de lire sterline pentru că în 2015 și-a dus fiica într-o vacanță de șapte zile la Disney World, în Florida, informează Ziarul Românesc, citând ziarul londonez Evening Standard

Lupta juridică a început după ce britanicul a cerut permisiunea pentru a-și duce fiica în vacanță și, deși nu i-a fost acceptată solicitarea, nu a respectat decizia.

Platt, care a susținut că fiica sa a avut un record de prezență de 90,3% la momentul vacanței, în aprilie 2015, a contestat amenda și a dat în judecată guvernul. 

Magistrații din Isle of Wight i-au anulat contravenția, iar judecătorii de la Înalta Curte, deși i-au fost favorabili lui Platt, au trimis cauza la Curtea Supremă, pentru că în discuție era un principiu general, ce-i afecta pe părinții din întreaga țară.

Ȋn cazul în care Platt ar fi câștigat, politica absențelor școlare s-ar fi prăbușit, susțin jurnaliștii britanici. 

Prin decizia lor, judecătorii Curții Supreme au sprijinit însă politica Guvernului, de a nu permite copiilor să absenteze de la școală, apreciind că acest obicei e „o palmă” dată părinților care respectă legea în timp ce alții își permit să o încalce.

Părinții pot fi urmăriți penal și amendați dacă își iau copiii în vacanță în timpul școlii, a decis Curtea Supremă a Marii Britanii la 6 aprilie.

„Absențele nemotivate au un efect perturbator, nu numai în educația individuală a copilului, dar și în activitatea altor elevi, precum și a profesorilor”, a precizat Lady Hale, judecător al Curții Supreme. „Este o palmă dată celorlalți părinți care respectă regulile, indiferent de costul sau inconvenientele ce țin de asta.”

Susținătorii lui Jon Platt au susținut că această hotărâre va duce la „penalizarea părinților la o scară fără precedent”. Însă Lady Hale a explicat că și alte infracțiuni „banale”, cum ar fi furtul unei sticle de lapte sau conducerea vehicului cu puțin pentru limita legală, sunt penale și se sancționează cu amenzi.

Cei cinci judecători ai Curții Supreme au evaluat sensul principiului „nu reușește să participe în mod regulat” din Legea Educației, considerând că acesta trebuie să fie „în conformitate cu normele stabilite de școală”.