ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii europeni au promis sâmbătă după-amiază la summitul special de la Bruxelles că vor permite aderarea automată a Irlandei de Nord, dacă provincia britanică se unește cu Republica Irlanda.

Premierul Enda Kenny a cerut liderilor europeni să recunoască că provincia nord-irlandeză va adera automat la Uniunea Europeană în cazul unirii cu Republica Irlanda, așa cum s-a întâmplat în 1990 cu Germania de Est, scrie News.ro. Acordul din Vinerea Mare prevede deja posibilitatea organizării unui referendum pentru unificarea insulei, dacă există sprijin public pentru o asemenea măsură, iar provincia nord-irlandeză trece în aceste momente printr-o criză politică după prăbușirea coguvernării de la Belfast.

Liderii europeni și-au prezentat sprijinul politic pentru o asemenea aderare automată în cazul unificării Irlandei.

Alegătorii nord-irlandezi au votat în mare parte pentru rămânerea în blocul comunitar și există amenințarea reizbucnirii violențelor în cazul instituirii unei granițe solide între cele două Irlande după Brexit.