ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile algeriene au decis să interzică importul a aproximativ 900 de produse, inclusiv telefoane mobile, electrocasnice și legume, în încercarea de a reduce cheltuielile după scăderea veniturilor din petrol și gaze, arată un document al Ministerului Comerțului.

Această interdicție cu caracter temporar, care a intrat în vigoare duminică, este cea mai drastică acțiune adoptată de Algeria, țară membră a OPEC, pentru a limita creșterea deficitului balanței comerciale provocată de scăderea prețului țițeiului.

Algeria se bazează pe exporturile de petrol și gaze pentru 60% din veniturile la buget însă aceste venituri s-au redus la jumătate după ce prețul țițeiului a scăzut pe piața internațională.

Restricțiile se vor aplica și importurilor de mobilă, legume, unele tipuri de carne și fructe, brânzeturi, ciocolată, paste, suc, apă îmbuteliată și unele materiale de construcții, potrivit unui document al Ministerului Comerțului consultat de Reuters și a cărui autenticitate a fost confirmată de un oficial. „Suspendarea importurilor acestor produse este limitată în timp și va fi ridicată treptat cu sau fără menținerea sau majorarea taxelor sau a altor accize”, se arată în document.

Guvernul algerian speră că prin noua interdicție va reduce factura importurilor la 30 de miliarde de dolari în acest an, de la 45 de miliarde de dolari în 2017 și 46,7 miliarde de dolari în 2016, scrie Agerpres.

Însă această interzice a importurilor, care vine după o majorare de 30% a taxelor și accizelor introdusă deja pentru o parte din aceste produse de la 1 ianuarie, riscă să nemulțumească tânăra generație din Algeria, în condițiile în care mulți dintre tineri au probleme în a găsi un loc de muncă într-o economie în care rata șomajului este de 12%.

Analiștii subliniază că interdicția importurilor este doar o soluție temporară iar Algeria trebuie să își reducă dependența de veniturile din petrol și gaze, un plan la care autoritățile lucrează de mai mulți ani fără rezultate notabile. Petrolul și gaze naturale reprezintă 95% din exporturile Algeriei iar guvernul nu a reușit să majoreze ponderea sectorul non-energetic. Chiar dacă prețul petrolului și-a revenit recent, este în continuare sub nivelul de 70 de dolari per baril considerat suficient de oficialii algerieni pentru a echilibra bugetul.