ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul va revizui relațiile cu Națiunile Unite, iar finanțarea instituțiilor ONU va fi suspendată, avertizează premierul Benjamin Netanyahu, care a decis convocarea, duminică, a ambasadorilor țărilor ce au votat în favoarea rezoluției anticolonizare.

"Am cerut Ministerului israelian de Externe ca în cel mult o lună să reevalueze toate contactele cu Națiunile Unite, inclusiv finanțarea israeliană pentru instituții ONU și prezența la ONU a reprezentanților Israelului", a declarat Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu a cerut Ministerului de Externe să îi convoace duminică pe ambasadorii țărilor din Consiliul de Securitate ONU care au votat în favoarea rezoluției anticolonizare.

"Vor fi convocați toți ambasadorii, cu excepția celui american. Fiecare ambasador va fi mustrat personal", a declarat un diplomat israelian.

Un diplomat occidental a criticat dur decizia Israelului de a convoca ambasadorii de Crăciun: "Ce ar fi spus de la Ierusalim dacă noi l-am fi convocat pe ambasadorul israelian de Yom Kippur?!" (n. red. - Ziua Ispășirii, una dintre cele mai mari sărbători religioase israeliene).

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri seară, o rezoluție istorică prin care se cere suspendarea activităților israeliene de colonizare în Cisiordania, în contextul în care Administrația Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu și a lui Donald Trump de a bloca inițiativa prin veto. Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abținut de la vot, permițând adoptarea rezoluției antiisraeliene cu 14 voturi pentru și 0 împotrivă.

Rezoluția arată că toate coloniile evreiești de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au "nicio validitate legală". Rezoluția cere încetarea "tuturor activităților israeliene de colonizare", argumentând că măsura este "esențială pentru menținerea soluției coexistenței a două state". Potrivit rezoluției, toate activitățile israeliene de colonizare sunt "încălcări flagrante" ale reglementărilor internaționale.