ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:40 Pentru a se elimina orice dubii, precizăm că Biserica Ortodoxă Română a rânduit o slujbă pentru copiii care mor nebotezați încă din 2016.

Cităm din documentul oficial al Patriarhiei Române:

„Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înmormântarea pruncilor morți nebotezați se va săvârși la cererea părinților (părintelui) de confesiune creștin ortodoxă, ținându-se cont de următoarele:

 

1.La înmormântarea pruncilor morți nebotezați, cărora nu li s-a citit nici rugăciunea punerii numelui în ziua a opta după naștere, se va urma rânduiala următoare, lângă mormânt:
Un singur preot, punând numai epitrahilul, va da binecuvântarea mică. După ce se cântă Sfinte Dumnezeule... (de trei ori), se rostesc celelalte rugăciuni începătoare, apoi preotul citește Evanghelia de la Slujba înmormântării pruncilor și rostește: Domnului să ne rugăm! Apoi citește Rugăciunea de consolare a celor îndoliați și face otpustul mic. Preotul va ține apoi un scurt cuvânt pastoral în care va aminti și despre necesitatea săvârșirii Tainei Sfântului Botez pentru prunci. La punerea în mormânt, preotul aruncă pământ peste sicriu, zicând: Al Domnului este pământul și plinirea lui, lumea și toți cei ce locuiesc în ea.
2.La înmormântarea pruncilor morți nebotezați, dar cărora li s-a citit rugăciunea punerii numelui în ziua a opta după naștere, se va urma rânduiala următoare, lângă mormânt:
 
Un singur preot, purtând numai epitrahilul, va da binecuvântarea mică. După ce se cântă Sfinte Dumnezeule... (de trei ori), se rostesc celelalte rugăciuni începătoare, se citește Psalmul 90 și se cântă, din Canonul și de la Slujba înmormântării pruncilor, Irmoasele Cântărilor 3, 6 și 9; se citesc Apostolul și Evanghelia de la Slujba înmormântării pruncilor, după care preotul rostește: Domnului să ne rugăm! Apoi citește:
 
Rugăciunea de consolare a celor îndoliați

Doamne al puterilor, Cel ce ești alinarea celor întristați și mângâierea celor ce plâng și sprijinitorul tuturor celor slabi la suflet, mângâie cu milostivirea Ta pe cei cuprinși de plângere pentru cel răposat; vindecă toată durerea care este pusă acum în inima lor, primește-le rugăciunile și ridică-i prin încrederea în milostivirea Ta, pentru că și acesta, care a părăsit viața pământească, se află încredințat iubirii Tale părintești. Că Tu ești nădejdea tuturor și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
În locul slujbelor de pomenire, dacă sunt solicitate, se va săvârși aceeași Rânduială, care s-a săvârșit la mormânt.
 
Sfântul Sinod a aprobat textul Îndrumărilor privind înmormântarea pruncilor nebotezați și tipărirea lui în noile ediții ale Molitfelnicului, Aghiasmatarului și Panihidei”

 

 

Știrea inițială

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Rusiei a aprobat propunerea ca pruncii care mor înainte de a fi botezați să beneficieze de slujbă de înmormântare, informează agenția Ria Novosti.

Informația a fost adusă la cunoștința publicului de către părintele Alexandr Volkov, secretarul de presă al PF Părinte Chiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

Conform acestuia, această decizie va deveni obligatorie pentru toate parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Așa cum știți, Biserica nu putea să oficieze slujba înmormântării pentru bebelușii nebotezați. Câteodată, pruncii se nasc morți sau mor aproape imediat după naștere, din circumstanțe care nu pot fi depășite prin forțe omenești. În mod firesc, părinții îndurerați vin către Biserică și îi cer preotului să oficieze o slujbă pentru copiii lor și pentru a-și căuta propria consolare”, a spus preotul rus.

Secretarul de presă al Patriarhului Rusiei spune că există încă dezbateri asupra stării sufletului unui bebeluș decedat, dat fiind că sunt mai multe puncte de vederea asupra problemei.

„În orice caz, slujba de înmormântare care se slujește pentru o persoană decedată la o vârstă la care are conștiință de sine are în centru rugăciunea pentru iertarea păcatelor acestuia. Acest lucru nu poate fi aplicat pruncilor deoarece aceștia nu au păcate personale”, a mai adăugat clericul.