ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Curtea Supremă de Justiție a dat marți o lovitură majoră unei legi din California care obliga centrele de asistență anti-avort să informeze femeile asupra serviciilor de avort finanțate din fonduri publice și cele privind contracepția. Magistrații au decis că legea californiană este  neconstituțională.
 
Această nouă decizie vine după ce, la începutul lunii, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis că Jack Philips, cofetarul care a refuzat să facă tort de nuntă unui cuplu gay, avea dreptul să își refuze clienții. 

Cu 5 voturi contra 4, instanța a hotărât că legea intitulată „California Reproductive Freedom, Accountability, Comprehensive Care, and Transparency Act (FACT Act)”  încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, care garantează libertatea de exprimare și de conștiință, informează culturavieții.ro.
 
Conform hotărârii Curții Supreme, legea din California ar fi avut „efecte dezastruoase asupra organizațiilor religioase în general” și ar fi fost „constrânse să acționeze în contradicție cu convingerile religioase ale instituțiilor”, in timp ce membrii acestor organizații religioase ar fi fost obligați „să vorbească și să acționeze în mod contrar credinței lor. "
 
Avocații afirmă că această decizie confirmă faptul că guvernul nu poate obliga cetățenii să promoveze idei cu care nu sunt de acord, în special pe subiecte atât de sensibile precum avortul.

Cauza centrelor pro-viață a fost apărată de organizația juridică Alliance Defending Freedom (Alianța pentru Apărarea Libertății) – „ruda americană” a ADF International, implicată în pregătirea referendumului pentru căsătorie din România (vezi nota de final*).

„În acest caz, guvernul s-a folosit de puterea sa pentru a forța centrele pro-viață să facă publicitate gratuită pentru avort”, arată Michael Farris, președintele ADF și unul dintre avocații care au reprezentat cauza în fața Curții Supreme.