ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declanșarea Brexitului pare iminentă, în contextul în care deputații examinează luni, în a doua lectură, proiectul de lege care autorizează Guvernul britanic să-l activeze, iar dacă îl adoptă, divorțul ar putea interveni încă de marți, scrie AFP.

 Aprobat în primă lectură de către deputați la începutul lui fenruarie și amendat între timp de Camera Lorzilor, textul - mai puțin în eventualitatea unei lecturi prelungite în Camera Comunelor - ar putea să fie adoptat definitiv de către cele două Camere ale Parlamentului încă de luni seara.

„Le voi cere deputaților să trimită textul în Camera Lorzilor în forma sa originală, pentru ca să putem începe să construim o Mare Britanie cu fața către lume și un nou partenat puternic cu UE”, declara sâmbătă ministrul Brexitului David Davis.

Lorzii, membrii Camerei superioare a Parlamentului, au depus două amendamente - unul cerând protejarea drepturilor celor trei milioane de europeni care trăiesc în Regatul Unit, iar celălalt cerând ca Parlamentul să aibă ultimul cuvânt de spus asupra acordului cu Bruxelles.

Însă este probabil ca deputații să le anuleze, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca Brexitul să fie declanșat încă de marți.

Premierul conservator Theresa May a refuzat până acum să comunice o dată precisă, mulțumindu-se să repete că ea va activa până la sfârșitul lui martie Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri în vederea ieșirii din UE.

„Parlamentarii noștri europeni mi-au spus clar că vor să meargă înainte cu negocierile, iar eu la fel”, a declarat May joi, la Bruxelles, la opt luni și jumătate după referendumul care a decis Brexitul.

Premierul irlandez Enda Kenny a dat asigurări că Bruxellesul se pregătește de o declanșare a Brexitului încă de miercuri, iar însărcinatul cu dosarul Brexitului în cadrul partidului de opoziție laburist Keir Starmer a reafirmat duminică faptul că Theresa May intenționează să activeze Articolul 50 miercuri sau joi.