ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Orientul Mijlociu se pun la cale noi alianțe. Pe de o parte se află Turcia și Iran, iar de cealaltă parte Israel și Arabia Saudită. 

Mohamed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a spus într-un interviu acordat revistei americane The Atlantic că Israelul „are dreptul la un teritoriu”.

„Cred că palestinienii și israelienii au dreptul la propriile lor teritorii. Trebuie să obținem însă un acord de pace pentru a garanta fiecăruia stabilitatea și pentru a întreține relații normale”, a spus Mohamed bin Salman.

Totuși, prințul moștenitor al Arabiei saudite, în vârstă de 32 de ani, nu recunoaște astfel și existența statului evreu. O existență pe care Ryadul a refuzat dintotdeauna s-o accepte câtă vreme Israelul nu se retrage din teritoriile ocupate după 1967, teritorii pe care palestinienii le revendică pentru a-și clădi propriul stat.

Analiștii cred că Arabia Saudită face presiuni mari pentru a-i obliga pe palestinieni să renunțe la idea de a face din Ierusalimul de est capitala viitorului lor stat. Ca și Israelul și Washington, Mohamed bin Salman sugerează ca această capitală să fie Abu Dis, micuță periferie a Ierusalimului aflată în Cisiordania.

Speculațiile analiștilor merg în sensul în care apropierea Arabiei Saudite de Israel s-ar face pentru a contra Iranul.

Luna trecută, după doi ani de negocieri, Arabia Saudită și-a deschis pentru prima dată spațiul aerian zborurilor israeliene.

Actuala administrație americană militează pentru o apropiere israeliano-saudită tocmai pentru a redesena echilibrele regionale și a contra influența crescândă a Iranului. Asta în contextul în care palestinienii au declarat recent că nu-i mai doresc pe americani ca mediatori de pace în procesul israeliano-palestinian după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.