În Orientul Mijlociu se pun la cale noi alianțe. Pe de o parte se află Turcia și Iran, iar de cealaltă parte Israel și Arabia Saudită. 

Mohamed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a spus într-un interviu acordat revistei americane The Atlantic că Israelul „are dreptul la un teritoriu”.

„Cred că palestinienii și israelienii au dreptul la propriile lor teritorii. Trebuie să obținem însă un acord de pace pentru a garanta fiecăruia stabilitatea și pentru a întreține relații normale”, a spus Mohamed bin Salman.

Totuși, prințul moștenitor al Arabiei saudite, în vârstă de 32 de ani, nu recunoaște astfel și existența statului evreu. O existență pe care Ryadul a refuzat dintotdeauna s-o accepte câtă vreme Israelul nu se retrage din teritoriile ocupate după 1967, teritorii pe care palestinienii le revendică pentru a-și clădi propriul stat.

Analiștii cred că Arabia Saudită face presiuni mari pentru a-i obliga pe palestinieni să renunțe la idea de a face din Ierusalimul de est capitala viitorului lor stat. Ca și Israelul și Washington, Mohamed bin Salman sugerează ca această capitală să fie Abu Dis, micuță periferie a Ierusalimului aflată în Cisiordania.

Speculațiile analiștilor merg în sensul în care apropierea Arabiei Saudite de Israel s-ar face pentru a contra Iranul.

Luna trecută, după doi ani de negocieri, Arabia Saudită și-a deschis pentru prima dată spațiul aerian zborurilor israeliene.

Actuala administrație americană militează pentru o apropiere israeliano-saudită tocmai pentru a redesena echilibrele regionale și a contra influența crescândă a Iranului. Asta în contextul în care palestinienii au declarat recent că nu-i mai doresc pe americani ca mediatori de pace în procesul israeliano-palestinian după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews