ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Federația Galeză de Rugby a interzis difuzarea sau intonarea de către fani a faimosului cântec al lui Tom Jones la meciurile echipei naționale.

De decenii, spectatorii galezi care participă la meciurile echipei lor naționale pe stadionul Principality din Cardiff obișnuiesc să își încurajeze echipa cu melodia lui Tom Jones, Delilah.


Aceasta era un adevărat imn neoficial. Până în 2023.


Un purtător de cuvânt al Federației Galeze de Rugby a anunțat că această practică va fi eliminată din cauza conținutului versurilor, considerate necorespunzătoare:

„FGR condamnă violența domestică de orice fel. În privința cenzurării cântecului, am solicitat opinia unor experți în materie și suntem conștienți că ea (cenzura) este problematică și bulversantă pentru unii suporteri din cauza conținutului său.”

În probabil cel mai faimos cântec lansat de vedeta galeză Tom Jones este vorba de o femeie care este ucisă de iubitul ei gelos, pentru că aceasta îl înșela.

Însă, fanii cu greu pot fi opriți să își încurajeze echipa favorită așa cum o fac de decenii încoace.

În meciul de rugby de duminică, de la Cardiff, în care Țara Galilor a jucat cu Irlanda în cadrul Turneului celor 6 Națiuni, suporterii au cântat Delilah de mama focului în timpul meciului, cât și pe străzile din Cardiff, la ieșirea din stadion.

Ba parcă au pus și mai multă pasiune decât de obicei.

Șeful Poliției din Țara Galilor, Richard Lewis, și-a exprimat și el sprijinul pentru cenzurarea cântecului lansat în 1968:

„Există multe critici deplasate la adresa deciziei de a interzice să se cânte Delilah. Cântecul descrie uciderea unei femei de către partenerul său gelos. Ca să înțelegeți mai bine, aproximativ două femei sunt asasinate pe săptămână de un partener sau fost partener. A sosit momentul să cântăm altceva.”

O arie din Othello de Verdi merge?