ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Se poate să stabili o legătură între coronavirus și patriarhat? De astăzi, din câte se pare, se poate. Și nu feministele fac această conexiune, ci ONU. 

Pandemia provocată de Covid-19 demonstrează ceea ce știm cu toții: mileniile de patriarhat au condus la o lume dominată de bărbați, cu o cultură dominată de bărbați, care dăunează tuturor: femeilor, bărbaților, fetițelor și băieților”, se spune într-un mesaj al Națiunilor Unite pe Twitter.

„Ciripitul” ONU este extras dintr-un discurs al secretarului general, portughezul António Guterres. Discursul, susținut la 31 august la ONU, a fost axat în principal pe „discriminarea de gen”, precum și pe cea mai riguroasă agendă feministă.
 
Potrivit lui Guterres, de fapt, Covid-19 ar crește „inegalitățile existente”, inclusiv „inegalitatea de gen”. Reamintind contribuția (incontestabilă) pe care multe femei - „lucrători din domeniul sănătății, profesori, asistenții din familiile și comunitățile lor” - au adus-o în lupta împotriva coronavirusului, Guterres a spus apoi că salariile acestora „nu reflectă misiunea de salvare pe care o îndeplinesc”. Este vorba, deci, de teoria așa-numitei diferențe salariale de gen, adică „inegalitatea salarială de gen”, potrivit căreia femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații. 

Nu este încă clar ce legătură are patriarhatul evocat de șeful ONU cu Covid-19. Singurul indiciu pe care îl dă secretarul general este următorul: chiar și măștile ar fi generatoare de discriminare. După cum a explicat Guterres, „echipamentul personal de protecție este adesea făcut pentru a se potrivi doar unui bărbat, ceea ce înseamnă că femeile pot fi mai expuse riscului de infecție.
 
În consecință, „discriminarea [de gen] ne rănește pe toți. Aceasta este în esență o chestiune de putere”, a spus șeful ONU. Sentimentul pe care îl transmite discursul confuz al lui Guterres nu e singular.  După ce a evocat înlocuirea etnică a europenilor, acum ONU îmbrățișează halucinant și agenda feministă.