Președintele Donald Trump a anunțat că secretarul american al Apărării, Jim Mattis, va părăsi acest post la finalul lunii februarie, anunțul survenind la doar o zi după decizia liderului de la Casa Albă de retragere a trupelor americane din Siria, informează presa internațională, conform Mediafax.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis și-a exprimat părerile sale privind „tratarea cu respect a aliaților” și folosirea "tuturor instrumentelor puterii americane pentru a oferi securitate comună", relatează BBC News online.

„Pentru că aveți dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privințe și pe alte teme, cred că este corect să demisionez”, a afirmat Mattis în scrisoare trimisă președintelui Trump.

Senatorul republican Marco Rubio a afirmat că această evoluție este "înfricoșătoare", afirmând că Mattis era "o insulă de stabilitate în mijlocul haosului Administrației Trump".

Miercuri seară, Președinția Statelor Unite a anunțat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulți fiind implicați în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecțiile liderilor militari, a fost criticată de numeroși politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova, potrivit USA Today.

Oficiali americani citați de agenția Reuters au transmis că cel mai probabil vor fi sistate și atacurile aeriene împotriva pozițiilor Stat Islamic.