ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toți miniștrii de dreapta din Guvernul Austriei, afiliați Partidului Libertății (FPOe), au demisionat luni seară din Executiv, după ce cancelarul conservator Sebastian Kurz i-a propus președintelui țării demiterea ministrului de Interne Herbert Kickl, relatează Reuters, dpa și AFP, citate de Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Norbert Hofer, noul lider desemnat al FPOe, condiționase continuarea participării partidului său la coaliția de guvernare de păstrarea ministrului de Interne, Herbert Kickl. În schimb, cancelarul austriac Sebastian Kurz a propus președintelui, luni seară, demiterea ministrului de Interne, "secretar general al  FPOe și responsabil cu finanțele", pe fondul publicării, vineri, a unei filmări în care fostul lider al FPOe, Heinz-Christian Strache, încerca obținerea ilegală de donații pentru partid.
 
Heinz-Christian Strache a renunțat sâmbătă la conducerea partidului, demisionând și din funcția de vicecancelar al Austriei, după 18 luni de coaliție cu partidul conservator al cancelarului Sebastian Kurz. Ceea ce nu l-a făcut pe cancelarul austriac să renunțe să ceară și demisia ministrului de Interne, Herbert Kickl, pe care îl acuză că nu a înțeles amploarea scandalului provocat de filmarea din Ibiza care a stârnit vineri furtuna politică.

Solidari cu ministrul de Interne, toți membrii Partidului Libertății și-au dat demisia, luni seară, din Guvernul Austriei. Cancelarul Sebastian Kurz declarase anterior că, în cazul retragerii din Guvern a miniștrilor din FPOe, va solicita președintelui numirea unor "experți" în locul acestora, având în vedere și convoacarea de alegeri anticipate, prevăzute inițial pentru luna septembrie.