ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 7.10/ 13:13 Într-un climat în care tensiunile au atins cote maxime și după o campanie de linșaj fără precedent în lumea politică de peste Ocean, jiude
 
Senatul SUA îl confirmă pe Brett Kavanaugh judecător la Curtea SupremăSenatul SUA îl confirmă pe Brett Kavanaugh judecător la Curtea Supremă, judecătorul Brett Kavanaugh, nominalizat de Donald Trump pentru Curtea Supremă a SUA, a fost votat de Senatul american. O înfrângere usturătoare pentru democrați, care au încercat cu orice preț demonizarea lui Kavanugh, acuzat de un viol care ar fi avut loc cu 30 de ani în urmă. 

Senatul american a aprobat sâmbătă numirea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, la capătul unui haotic proces de confirmare marcat de acuzații de agresiune sexuală împotriva magistratului atunci când era tânăr, transmite AFP.

Brett Kavanaugh, care a respins ferm aceste acuzații, a obținut o scurtă majoritate (58-40), oferind o victorie importantă președintelui Donald Trump, care urmează să pună judecătorii progresiști în minoritate pentru mulți ani în rândul celei mai înalte instanțe judiciare din SUA.

Votul preliminar din plenul Senatului a fost 51 la 49. Republicanii au o majoritate de 51 de voturi în Senat, dar un senator republican, Lisa Murkowski, a votat împotrivă. În schimb, în favoarea numirii a votat senatorul democrat Joe Manchin.
 
Știrea inițială

Judecătorul federal american Brett Kavanaugh a depășit vineri un important obstacol procedural în calea confirmării sale la Curtea Supremă a SUA, după un vot preliminar favorabil în Senat, în pofida acuzațiilor de agresiune sexuală aduse candidatului, transmit agențiile internaționale de presă.

După o luptă acerbă între republicani și democrați, senatorii au aprobat, cu 51 de voturi pentru și 49 împotrivă, închiderea dezbaterii, un vot procedural care deschide calea pentru votul final de confirmare, ce ar putea avea loc sâmbătă.

Votul de vineri oferă indicii asupra raportului de forțe, dar nu reflectă automat opțiunile finale ale membrilor Senatului, unde republicanii dețin o majoritate de 51-49.

Senatoarea republicană Lisa Murkowksi s-a opus închiderii procedurii, în timp ce alți doi republicani moderați, Susan Collins și Jeff Flake, dar și un senator democrat, Joe Manchin, au votat pentru.

Votul a fost amânat cu o săptămână pentru a se permite Biroului Federal de Investigații (FBI) să ancheteze acuzațiile de agresiune sexuale aduse lui Kavanaugh de Christine Blasey Ford.

„Foarte mândru de Senatul american care a votat DA pentru a permite nominalizarea judecătorului Brett Kavanaugh!”, a scris Trump pe Twitter, la câteva minute după anunțarea rezultatelor.

Scrutinul, extrem de strâns, a ținut America cu sufletul la gură, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative parțiale de la 6 noiembrie, în care democrații încearcă să preia controlul Congresului din mâinile republicanilor.