ACTUALIZARE 7.10/ 13:13 Într-un climat în care tensiunile au atins cote maxime și după o campanie de linșaj fără precedent în lumea politică de peste Ocean, jiude
 
Senatul SUA îl confirmă pe Brett Kavanaugh judecător la Curtea SupremăSenatul SUA îl confirmă pe Brett Kavanaugh judecător la Curtea Supremă, judecătorul Brett Kavanaugh, nominalizat de Donald Trump pentru Curtea Supremă a SUA, a fost votat de Senatul american. O înfrângere usturătoare pentru democrați, care au încercat cu orice preț demonizarea lui Kavanugh, acuzat de un viol care ar fi avut loc cu 30 de ani în urmă. 

Senatul american a aprobat sâmbătă numirea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, la capătul unui haotic proces de confirmare marcat de acuzații de agresiune sexuală împotriva magistratului atunci când era tânăr, transmite AFP.

Brett Kavanaugh, care a respins ferm aceste acuzații, a obținut o scurtă majoritate (58-40), oferind o victorie importantă președintelui Donald Trump, care urmează să pună judecătorii progresiști în minoritate pentru mulți ani în rândul celei mai înalte instanțe judiciare din SUA.

Votul preliminar din plenul Senatului a fost 51 la 49. Republicanii au o majoritate de 51 de voturi în Senat, dar un senator republican, Lisa Murkowski, a votat împotrivă. În schimb, în favoarea numirii a votat senatorul democrat Joe Manchin.
 
Știrea inițială

Judecătorul federal american Brett Kavanaugh a depășit vineri un important obstacol procedural în calea confirmării sale la Curtea Supremă a SUA, după un vot preliminar favorabil în Senat, în pofida acuzațiilor de agresiune sexuală aduse candidatului, transmit agențiile internaționale de presă.

După o luptă acerbă între republicani și democrați, senatorii au aprobat, cu 51 de voturi pentru și 49 împotrivă, închiderea dezbaterii, un vot procedural care deschide calea pentru votul final de confirmare, ce ar putea avea loc sâmbătă.

Votul de vineri oferă indicii asupra raportului de forțe, dar nu reflectă automat opțiunile finale ale membrilor Senatului, unde republicanii dețin o majoritate de 51-49.

Senatoarea republicană Lisa Murkowksi s-a opus închiderii procedurii, în timp ce alți doi republicani moderați, Susan Collins și Jeff Flake, dar și un senator democrat, Joe Manchin, au votat pentru.

Votul a fost amânat cu o săptămână pentru a se permite Biroului Federal de Investigații (FBI) să ancheteze acuzațiile de agresiune sexuale aduse lui Kavanaugh de Christine Blasey Ford.

„Foarte mândru de Senatul american care a votat DA pentru a permite nominalizarea judecătorului Brett Kavanaugh!”, a scris Trump pe Twitter, la câteva minute după anunțarea rezultatelor.

Scrutinul, extrem de strâns, a ținut America cu sufletul la gură, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative parțiale de la 6 noiembrie, în care democrații încearcă să preia controlul Congresului din mâinile republicanilor.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews