ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Democrații și-au văzut spulberate miercuri șansele de a câștiga o majoritate în Senatul SUA, după victoriile a doi senatori republicani. Care ar putea boicota o posibilă președinție a lui Joe Biden. 
 
La alegerile pentru Congres de marți, democrații au reușit să-și păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților, iar în Senat au smuls două locuri de la republicani în Colorado și Arizona.
 
Republicanii au reușit să învingă un senator democrat în Alabama, păstrându-și majoritatea locurilor care păreau amenințate.

Doi mari aliați ai președintelui Donald Trump au fost realeși: liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, și senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud.
Într-o altă cursă strânsă, senatorul republican din Carolina de Nord, Thom Tillis, a declarat că a obținut o „victorie istorică”.
Republicanii controlează în prezent Senatul cu 53 de locuri din 100, la alegerile de marți fiind disputate 35 de mandate.
Până și CNN recunoaște, într-un comentariu, că  una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor din 2020 nu a fost Trump, ci în Congres, unde republicanii au scos rezultate considerabil mai bune față de predicțiile care le cântau prohodul.

Controlul în Camera superioară a Congresului este una dintre mizele cruciale ale scrutinului de marți.

Democrații este necesar să obțină patru mandate pentru a deține majoritatea în Senat - sau trei mandate în cazul în care democratul Joe Biden obține victoria în alegerile prezidențiale, deoarece vicepreședinta-aleasă Kamala Harris ar putea atunci, potrivit Constituției, să voteze pentru a departaja un vot de 50 la 50.

Opoziția spera să le ia republicanilor mai multe mandate care păreau vulnerabile. Însă speranțele au fost dezamăgite în Iowa, North Carolina și South Carolina.

În Maine, senatoarea republicană Susan Collins avea un avans de șase puncte procentuale la numărarea a 65% dintre buletinele de vot.

Printre execentricitățile acestui scrutin se numără și alegerea lui Sarah McBride, primul transsexual ales în Senatul SUA din  istoria Statelor Unite. Originară din Delaware, ea obținut 86% din voturilea anticipate. „Schimbarea este posibilă”, a postat el/ea pe Twitter după vot.