ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Justiție din SUA a anunțat că va ajuta o biserică din Virginia să-l dea în judecată pe guvernatorul Ralph Northam, după ce un pastor a fost amenințat cu închisoarea sau cu o amendă de 2.500 de dolari pentru că a găzduit slujbe bisericești pentru 16 persoane, în Duminica Floriilor. Conform restricțiilor impuse de guvernatorul Northam, bisericile nu aveau dreptul de a oficia slujbe cu mai mult de 10 persoane.

Departamentul de Justiție a depus o acțiune legală, într-o instanță federală din Virginia,  pentru a veni în sprijinul  congregației din Chincoteague Island, Virginia, despre care, spune că ajută,, printre altele, la recuperarea toxicomanilor și a fostelor prostituate. „Pentru mulți oameni credincioși, exercitarea religiei este esențială, mai ales în timpul unei crize”, a declarat procurorul general adjunct Eric Dreiband. „Autoritățile din Virginia nu au oferit niciun argument valabil pentru a interzice oamenilor să participe la slujbe”, a explicat el, subliniind că Departamentul de Justiție va continua să monitorizeze orice încălcare a Constituției și a altor libertăți civile

Departamentul de Justiție a acționat într-un caz similar privind încălcarea libertății religioase în timpul pandemiei, care a implicat biserici din Greenville, Mississippi, unde polițiștii au emis amenzi de 500 de dolari membrilor bisericii care au refuzat să părăsească parcarea unde asistau la slujba de Paști.
 
Sub conducerea procurorului general William Barr, Departamentul Justiției va lucra pentru a susține cazurile de încălcare a libertății religioase în toată țara, se spune într-o notă de două pagini transmisă procurorilor federali. „Libertatea religioasă este un principiu fundamental în America, consacrat în Constituția noastră și în alte surse de drept federal”, a afirmat Barr.
„Ideea că trebuie să stai în casă este tulburător de asemănătoare cu arestul la domiciliu”, a spus Barr. „Nu spun că nu a fost justificată. Nu spun că în unele locuri nu ar putea fi încă justificată. Dar este foarte oneroasă, așa cum este și blocarea mijloacelor de trai”.

Barr consideră că a existat o bază legală suficientă pentru introducerea regulilor de distanțare socială, dar a avertizat că există îngrijorări cu prelungirea acestora. Susține că Statele Unite ar trebui să găsească o modalitate de a permite afacerilor să se readapteze și să se redeschidă.

„Cred că trebuie să le permitem oamenilor să identifice modalități de revenire la muncă și să-și protejeze angajații și clienții. Nu sugerez să renunțăm la distanțarea socială peste noapte. Poate că va veni un moment când ne vom îngrijora mai puțin pentru asta”.