ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii susține autocefalia auto-intitulatei Biserici Ortodoxe a Ucrainei și îl consideră pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu „o voce a toleranței religioase și a dialogului interreligios”,  se arată într-un comunicat publicat pe siteul instituției.

„Statele Unite susțin cu hotărâre libertatea religioasă, inclusiv libertatea membrilor unui grup de a-și guverna religia în conformitate cu propriile credințe, pe care sunt liberi să le practice fără interferența guvernamentală. Statele Unite respectă posibilitatea liderilor religioși și credincioșilor din Ucraina de a-și urma autocefalia, în conformitatea cu credințele lor. Îl respectăm pe Patriarhul Ecumenic ca pe o voce a toleranței religioase și a dialogului între credințe”, se precizează în declarație.

În continuare, Departamentul de Stat arată susținerea pe care SUA o acordă integrității teritoriale a Ucrainei.„

„Statele Unite mențin o susținere fermă pentru Ucraina și integritatea sa teritorială în fața agresiunii rusești din Estul Ucrainei și a ocupației rusești a Crimeii. De asemenea, susținem Ucraina pe drumul pe care și-l croiește singură, în luarea propriilor decizii și asocieri, fără influențe externe”, se încheie comunicatul.

În acest moment, Patriarhia Constantinopolului a hotărât să-i acorde autocefalia autoproclamatei Biserici a Ucrainei, grupare ruptă în 1992 din Mitropolia Kiev-ului și nerecunoscută de nicio altă Biserică Ortodoxă. Decizia a stârnit nemulțumirea Patriarhiei Moscovei, sub oblăduirea căreia se află Mitropolia Kiev-ului, la care aderă majoritatea credincioșilor ortodocși din Ucraina. Moscova a amenințat cu ruperea comuniunii cu Constantinopolul.

Legăturile dintre Patriarhia Constantinopolului și Departamentul de Stat al SUA s-au consolidat încă de pe vremea mandatului democratului Barack Obama. Pe lângă vizita secretarului de stat John Kerry la Istanbul (FOTO), Patriarhia Ecumenică i-a oferit vicepreședintelui Joe Biden a primit distincția „Athenagora pentru Drepturile Omului”.

Decizia a scandalizat mulți preoți din Statele Unite, dat fiind faptul că Biden a fost și este un susținător necondiționat al avorturilor și al mariajelor unisex, ambele condamnate de Biserica Ortodoxă. Cel mai cunoscut blogăr ortodox din SUA s-a arătat uimit că Biserica i-a dat un premiu „vicepreședintelui celei mai anti-creștine administrații din istoria Americii”.