ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat american a aprobat o posibilă vânzare către România a sistemului de rachetă defensiv Patriot, informează Reuters. Sistemul valorează 3,9 miliarde de dolari, mai precizează agenția.

Primii contractori vor fi Raytheon Co (RTN.N) și Lockheed Martin Corp (LMT.N), potrivit Agenției de cooperare pe probleme de securitate și apărare.

România va cheltui peste 6 miliarde de dolari în următorii ani pentru noi sisteme de rachete de apărare antiaeriană, din care 4 miliarde pentru șapte baterii de rachete sol-aer cu bătaie mare. 

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deținute de 12 țări: Statele Unite, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuwait, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite.

Sistemul este bazat pe o remorcă mobilă, transportabilă cu avioane de tip C5 Galaxy, iar componentele sunt interoperabile, astfel încât țările NATO pot colabora în asamblarea unui sistem de apărare, care poate fi instalat într-o regiune îndepărtată, precum granița turco-siriană.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control și generatorul de energie electrică, turnurile de comunicații și lansatoarele de rachete instalate pe camioane. Producătorul garantează că un camion poate fi echipat cu până la 16 lansatoare, însă armata Statelor Unite foloseșe de regulă de la cinci până la opt lansatoare per baterie. Fiecare lansator este echipat cu patru rachete, ultima versiune de tip "Pac-3" având capacitatea de a susține chiar 16 rachete. Lansatoarele pot fi dispuse și coordonate cu până la un kilometru depărtare de centrul de control.

Radarul funcționează cu tehnologia rețelei de antene comandate în fază, care scanează cerul cu mii de fascicule pe secundă, iar în cazul în care depistează un obiect zburător se concentează asupra acestuia și transmite informații asupra traiectoriei și vitezei cu care se deplasează către centrul de comandă, care evaluează amenințarea.

Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ținte și poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o țintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul. Rachetele sunt ghidate în funcție de traiectoria țintei, rachetele versiunilor mai noi, chiar dacă au focoasă, sunt mult mai mici și sunt calculate să distrugă ținta prin impact.