ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii de instrucție vor investiga suspiciunile de favoritism în organizarea unei deplasării pe care Emmanuel Macron, actualul președinte al Franței, a efectuat-o în Las Vegas în ianuarie 2016, pe când era ministru al Economiei. 

Deplasarea lui Macron la Consumer Electronics Show (CES), o reuniune mondială de inovație tehnologică, a costat peste 380.000 de euro.
 
Ȋn decembrie 2015, agenția publică Business France a încredințat contractul firmei Havas, un gigant în domeniul comunicării, fără organizarea unei licitații publice, obligatorie în Franța pentru orice cheltuieli din buget ce depășesc 207.000 de euro. 

Parchetul din Paris a deschis o anchetă penală pentru „favoritism și tăinuirea favoritismului" în care investighează organizarea acestei deplasări. Anchetatorii suspicionează existența unor disfuncționalități în ansamblul operațiunii care a fost realizată de Havas fără licitație prin Business France, informează Le Figaro

„Ȋn baza primelor informații colectate în cadrul anchetei preliminare (...) parchetul din Paris a deschis astăzi, 7 iulie 2017, un dosar penal împotriva unei persoane nenominalizate pentru favoritism și tăinuire de de favoritism" au anunțat procurorii, într-un comunicat de presă.
 
Potrivit unei surse apropiate de caz, care a consultat auditul firmei E&Y în iulie 2016, „licitația nu a avut loc simultan între cei trei furnizori contactați”, APCO, Publicis și Havas.
 
 
Director executiv al Business France în 2016, Muriel Pénicaud, acum ministru al Muncii, este suspectată că ar fi fost avertizată că există dificultăți de ordin contabil în organizarea deplasării. Muriel Pénicaud, care „a luat act" de deschiderea anchetei judiciare, a declarat: „Susțin cu cea mai puternică fermitate că nu am nimic să-mi reproșez”.

Jurnaliștii francezi scriu că deschiderea anchetei judiciare ar putea face posibilă punerea sub acuzarea a lui Muriel Pénicaud, cu condiția ca judecătorii de instrucție să adune „indicii grave sau concordante" împotriva ei. „Noi vorbim în continuare doar de depășirea unui prag de achiziții publice pentru un eveniment internațional ce a avut loc în Las Vegas, dar dacă ar exista o punere sub acuzare a lui Muriel Pénicaud, ea ar trebui să părăsească guvernul", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner.

La 13 martie a.c., procurorii au deschis o anchetă preliminară după ce au primit un raport al Inspectoratului General de Finanțe (IGF). Ancheta a fost încredințată Oficiului central pentru combaterea corupției și a infracțiunilor financiare și fiscale. La mijlocul lunii iunie au avut loc o serie de percheziții la sediul grupului Havas și la agenția Business France.
 
Havas neagă însă orice încălcare a legii și dă asigurări că un acord-cadru încheiat în iunie 2015 cu agenția Business France i-a permis să organizeze un astfel de eveniment, fără o licitație.