ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Douăzeci de deputați francezi din toate partidele au adresat o scrisoare premierului Edouard Philippe, cerându-i să facă apel la guvernul cubanez, fără întârziere, pentru ca Franța să poată beneficia de ajutor medical din partea insulei socialiste din Caraibe.

După Italia, și Franța ar putea benficia de ajutorul Cubei pentru combaterea coronavirusului. Cel puțin așa doresc în aceste momente deputații francezi, scrie Le Figaro, care a publicat scrisoarea parlamentarilor privind „Ajutorul medical cubanez pentru a face față crizei coronavirusului din Franța. „Vă rugăm să solicitați imediat guvernului cubanez să contribuie cu aceste mijloace suplimentare disponibile, ca parte a colaborării internaționale, pentru a face față situațiilor de urgență", se spune această scrisoare. 
Semnatarii acestui apel, care fac parte în mare parte din grupul de prietenie Franța-Cuba din Adunarea Națională, afirmă că „guvernul din Cuba se declară pregătit să trimită o brigadă medicală [în Franța] pentru a consolida personalul nostru, în special în cele mai afectate regiuni”. „Într-adevăr, Cuba a dezvoltat expertize rare  în gestionarea crizelor epidemice de sănătate pe toate continentele. Cuba are resurse umane și experți gata să plece”, spune François-Michel Lambert, președintele grupului și fost deputat LREM, citat de Le Figaro. 

Mica insulă socialistă din Caraibe a răspuns deja apelului Italiei, trimițând la 21 martie, în Lombardia, regiunea cea mai afectată de pandemia Covid-19, o echipă de 52 medici și asistente, dintre care unii au luptat împotriva epidemiei de Ebola din Africa. 

Echipa, formată din 36 de medici, 15 asistente și un administrator, „este pregătită să lucreze neobosit pentru a trata și confrunta epidemia de Covid-19 în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății”, a spus un reprezentatn al ei, Carlos Ricardo Perez.
 
Acest apel la ajutor medical cubanez pentru Bătrânul Continent arată, potrivit lui Jean-Luc Mélenchon, slăbiciunea Uniunii Europene de a face față acestei crize. „Nu vi se pare incredibil faptul că acum Cuba este cea care ajută mai mult Italia decât Franța?” s-a  întrebat politicianul francez, citat de France Info.

„Acesta este sfârșitul noii lumi pe care Emmanuel Macron a promis-o”, a declarat și Marine Le Pen, lidera formațiunii Adunarea Națională. Ea a adăugat că Uniunea Europeană a fost „primul mort făcut de coronavirus”, din cauza „incapacității sale totale de a aduce cea mai mică solidaritate”  în rândul membrilor săi, afectați de pandemie. „Și mai rău, a dat instrucțiuni mortale, îndemnând națiunile europene să nu limiteze circulația oamenilor ”, a adăugat ea.
Autoritățile franceze din domeniul sănătății au raportat, miercuri, 231 de noi decese din cauza coronavirusului, condiții în care numărul total al morților în Franța a ajuns la 1.331.

Aceste noi decese reprezintă o creștere zilnică de 21%, o tendință ușor încetinită față de ultimele două zile, în timp ce Franța a pătruns în cea de-a doua săptămână de izolare la domiciliu.

Aceste date reprezintă doar mortalitatea înregistrată în spitale, însă autoritățile au precizat că în curând vor putea adăuga și mortalitatea din azilurile și sanatoriile de bătrâni, fapt care ar putea avea ca rezultat o creștere considerabilă a mortalității puse pe seama COVID-19.

Un grup de medici a depus deja o plângere la CJR împotriva prmierului francez pentru „minciună de Stat”, plângere care se bazează pe un posibil „obstacol în calea măsurilor de asistență”  luate de autoritățile de la Paris.