ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul Assad a câștigat în mare parte războiul împotriva insurgenților, iar gândurile se îndreaptă încet către viitorul Siriei, Dar această țară mai are încă un drum lung de parcurs, înainte de a găsi pacea, scrie revista germană.


În termeni militari, războiul a fost deja decis. În favoarea lui Assad și a regimului sirian. Cu toate acestea, pacea este încă departe, scriu jurnaliștii de la Der Spiegel, încercând să găsească răspunsul la întrebarea „care va fi soarta Siriei” după șase ani de război sângeros. Va rămâne un stat eșuat, un stat paria, rupt în fragmente controlate de diferite facțiuni, distruse și izolate? 

Siria pe care adjunctul ministrului de Externe Faisal Mekdal vrea să o reconstruiască este astăzi o țară cu totul diferită față de cea care era înainte de război. Împărțită în susținătorii lui Assad și contestatarii lui Assad, Siria a devenit o națiune compusă din insule mici, care funcționează, într-o mare de distrugere și disoluție.

”Oricum, locuitorii din Damasc sunt obosiți de război, epuizați după mai mult de șase ani de violență. Oamenii care trăiesc în continuare în Damasc, cu siguranță, nu se numără printre cei care s-au răzvrătit împotriva președintelui Assad la vremea respectivă. Aceia au fugit demult, sau sunt fie în închisoare, fie morți.

Dacă alegerile ar avea loc mâine, majoritatea locuitorilor din Damasc ar vota probabil pentru Assad. Fotografiile sale sunt omniprezente în oraș, în fiecare frizerie sau în marile intersecții.

Întrebarea de astăzi este dacă poate exista pace cu Assad, în ciuda a tot ce a fost. Sau dacă țara va rămâne un stat eșuat, un stat paria, rupt în fragmente controlate de diferite facțiuni, distruse și izolate.

Rusia vrea acum să înceapă propriul proces de pace în noul an și să convingă Occidentul să ofere ajutor pentru reconstrucție și a repune Siria pe picioare. Anul trecut, la puțin timp după vizita lui Putin la Damasc, Rusia anunța că dorește extinderea bazei sale aeriene în această țară.
Și americanii sunt oficial cu un picior în Siria. Cu trupe semnificative în nord și o prezență confirmată de 2.000 de soldați. Iranienii și milițiile Hezbollah sunt, de asemenea, aici. Israelul bombardează presupusele poziții ale mișcării Hezbollah în Damasc. 

Universitățile, școlile și spitalele pot fi deschise în Damasc. Dar, în multe alte locuri din Siria, ordinea publică a fost înlocuită de milițiile forțate să-și apere comunitățile împotriva Statului Islamic.

Liderii milițiilor locale s-au transformat în lorzi ai războiului care, în cele din urmă, au jefuit casele propriilor concetățeni. Ei au vândut prada pe piețele de vechituri și au considerat veniturile drept salariul lor. Acum, acești războinici se prezintă ca eliberatori ai țării, și este puțin probabil să-și cedeze puterea nou-dobândită.

Assad își datorează supraviețuirea politică iranienilor și rușilor. Forțele aeriene rusești au fost responsabile de transformarea orașelor în ruine. Iar președintele Putin este probabil cel care poate exercita cea mai mare influență în Damasc. Cu toate acestea, aliații lui Assad nu s-au pus de acord cum să procedeze.

Putin dorește o reglementare a păcii susținută de instituții internaționale precum Națiunile Unite, care poate include și participarea opoziției la guvernare.

Teheranul, pe de altă parte, nu are niciun interes pentru o soluție care să slăbească puterea lui Assad. De asemenea, părțile nu sunt de acord cu privire la rolul kurzilor. Rusia admite dreptul lor la autoadministrare, în timp ce Iranul, nu.

Așa că va mai dura ceva timp până ce acest război să se încheie cu adevărat”, concluzionează Der Spiegel.