ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Al treilea atac de la Ankara în decurs de cinci luni riscă să destabilizeze Turcia. Țara care ar trebui să contribuie la soluționarea crizei refugiaților s-ar putea scufunda în haos, scrie Der Spiegel.

În octombrie anul trecut 107 persoane au murit și 28 au fost rănite într-un atentat sinucigaș în Ankara. Alte 28 de persoane au fost ucise într-un atentat care a vizat armata, în luna februarie. Acum, o mașină a explodat, duminică seara, în centrul capitalei turce, la doar câteva sute de metri de Ministerul de Interne și de Justiție. Cel puțin 37 de persoane au murit, iar peste o sută au fost răniți, în cel de-al treilea atac grav la Ankara în ultimele cinci luni.

Dincolo de groază și de plângerea victimelor, rămân câteva întrebări: Cine este de vină pentru actul terorist? De ce nu au putut, din nou, autoritățile turce să împiedice atentatul? Ce urmează?

În spatele atacului din octombrie asupra participanților la o demonstrație pașnică s-a bănuit că s-ar fi aflat Statul Islamic. Atacul asupra armatei a fost revendicat de Șoimii Libertății Kurdistanului, o grupare apropiată PKK:Atacul de duminică seara ar fi opera, potrivit informațiilor din mass-media turce, unei simpatizante a Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK), organizație considerată teroristă de autoritățile turce. Forțele aeriene au bombardat deja, la doar câteva ore după atentat, pozițiile PKK din nordul Irakului. Conform unor surse militare citate de Reuters, 45 de insurgenți PKK au fost uciși în aceste raiduri.

Nimeni nu a revendicat, deocamdată, responsabilitatea pentru acest atac, dar, dacă se confirmă zvonurile despre implicarea PKK, asta ar însemna o escaladare periculoasă a conflictului dintre autoritățile de la Ankara și kurzi, cea mai mare minoritate din țară.