ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Franța susține lansarea unui fond european de salvare, ca răspuns la criza economică provocată de pandemia de coronavirus, care să fie finanțat prin emiterea de obligațiuni comune, dar care ar avea o durată limitată la cinci sau zece ani, a declarat miercuri ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire pentru cotidianul „Financial Times”, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Ne gândim la un fond care ar fi limitat în timp cu posibilitatea de a se îndatora ca răspuns pe termen lung la criză. Este absolut crucial să ținem ușa deschisă pentru instrumente pe termen lung care să ne permită să facem situației economice de după criză”, a declarat Bruno Le Maire pentru cotidianul financiar britanic.Bruno Le Maire a subliniat că ideea unui fond diferă de propunerea lansată de președintele Franței, Emmanuel Macron privind emiterea de „corona-obligațiuni” sau „euro-obligațiuni” comune, o propunere care a fost sprijinită de unele state din zona euro dar respinsă de altele precum Germania sau Olanda.

„Nu ar trebui să obsedați de cuvinte precum „corona-obligațiuni” sau „euro-obligațiuni”. Ar trebui să fim obsedați de necesitatea de a avea un instrument puternic care să ne ofere o relansare economică după criză. O soluție ar putea fi să avem un fond pe cinci sau zece ani, un interval de timp limitat, și cu posibilitatea de a avea datorii comune dar numai în cadrul acelui fond. Aceasta ar putea fi o soluție mai acceptabilă pentru alte țări „, a adăugat Bruno Le Maire.

Săptămâna trecută, nouă state europene, în frunte cu Franța și Italia, au făcut un apel pentru lansarea unui împrumut comun la nivelul întregi Uniuni Europene pentru a face față coronavirusului, așa-numitele „corona-obligațiuni”. Această propunere a pus presiune pe Germania, țară care se opune orice mutualizări a datoriilor în zona euro dar care s-a declarat gata să dea dovadă de solidaritate europeană.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut într-o scrisoare deschisă către italieni și publicată joi de cotidianul La Repubblica, că blocul european a greșit pentru că nu a sprijinit Italia încă din primele zile ale crizei coronavirusului, dar a subliniat că acum acest lucru s-a schimbat, transmit dpa și AFP.

„Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi”, conform titlului scrisorii președintelui Comisiei către italieni, notează AFP. „Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat așa de la început", a recunoscut oficialul european.

„Trebuie să recunoaștem că, în primele zile ale crizei, confruntați cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulți s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", mai scrie von der Leyen, citată de dpa.

Italienii s-au revoltat în fața refuzului inițial al Franței și Germaniei de a trimite echipamente de protecție, deși guvernul de la Roma se confrunta cu cea mai gravă criză a coronavirusului din lume, amintește dpa.