ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Islanda a emis primele certificate de vaccinare, care vor facilita deplasările celor imunizați împotriva coronavirusului, au declarat marți pentru AFP autoritățile de la Reykjavik, notează Agerpres.
 
Islanda este una din primele țări care eliberează astfel de documente controversate în Uniunea Europeană, remarcă agenția.
 
Sunt eligibile pentru certificatele sub formă digitală circa 4800 de persoane, a arătat ministerul islandez al sănătății. Serviciul online dedicat pentru emitere a fost lansat joia trecută.

"Obiectivul este de a facilita circulația între țări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controlul la frontiere, fiind astfel scutite de măsurile de restricție la frontiere conform regulilor țării respective", a explicat ministerul.

Pentru islandezi, certificatele sunt deocamdată utile doar teoretic, valoarea acestor documente nefiind recunoscută internațional. Dar, dacă vor fi acceptate, Islanda va permite la rândul său accesul deținătorilor din țările Uniunii Europene și din Spațiul Economic European, sau cu certificate implementate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Islanda, deși nu este membră a UE, face parte din spațiul Schengen, unde însă libera circulație este restrânsă în prezent din cauza numeroaselor măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus. Insula a aplicat controale stricte la frontiere și a urmărit contactele în toate cazurile depistate, iar epidemia pare sub control de câteva săptămâni. În ultimele zile s-au raportat sub cinci infectări noi pe zi, la o populație de 365.000.
 
În UE se discută deja despre introducerea unor certificate sau "pașapoarte" de vaccinare, dar nu s-a ajuns la un consens. Unele țări, cum ar fi Grecia, insistă că astfel de documente ar putea salva turismul; altele, printre care Franța și Germania, se opun.

Reticența este justificată prin procentajul redus de vaccinare și prin incertitudinile legate de efectul vaccinului asupra transmiterii virusului. Și autoritățile sanitare islandeze au recunoscut dealtfel, pe site-ul oficial, că "nu știm încă dacă cei infectați după vaccinare sunt mai puțin susceptibili de a transmite boala".

Luna aceasta, comitetul de urgență al OMS a declarat că "deocamdată" este împotriva utilizării certificatelor drept condiție pentru accesul în diferite țări.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews