Dacă în urmă cu opt ani, Barack Obama era candidatul la președinția SUA care voia să pună capăt războiului în Irak, totuși niciun președinte american nu a fost ulterior în război atât de mult timp, scrie site-ul francez slate.fr.

„Dacă SUA rămân angajate în luptă în Afganistan, Irak și Siria până la sfârșitul mandatului său, Obama va deveni singurul președinte în istoria SUA care și-a efectual cele două mandate în întregime la conducerea unei țări în război”, scrie New York Times, trecând în revistă cei opt ani ai președinției Obama și subliniind că despre Franklin D. Roosevelt, Lyndon Johnson, Richard Nixon sau Abraham Lincoln nu se poate spune același lucru.

O hartă publicată de revista The Atlantic indică, de altfel, toate zonele intervențiilor militare americane.

În afară de războiul în Afganistan, autorii au ținut seama și de operațiunile desfășurate de dronele americane în Pakistan, Somalia și Yemen, de lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak și în Siria, precum și de alte două „misiuni de consiliere și asistență” în Camerun împotriva grupării Boko Haram și în Uganda, împotriva mișcării LRA a lui Joseph Kony.

Totuși, Barack Obama era departe de a se prezenta ca un susținător al războiului în campania prezidențială americană din 2008. The Atlantic amintește că el și-a bazat campania pe promisiunea că va pune capăt războiului în Irak și că va aduce corecții războiului în Afganistan.

„În primul său discurs inaugural, el a mai promis o politică externă bazată mai mult pe diplomație și mai puțin pe armată.” Dar, amintește New York Times, Barack Obama a recunoscut rapid contradicția între mesajul său din campanie și realitatea căreia îi făcea față odată ajuns în fruntea țării. Când a acceptat Premiul Nobel pentru Pace, în decembrie 2009, el a declarat că umanitatea trebuie să reconcilieze „două adevăruri aparent ireconciliabile – că războiul este uneori necesar și că el este de asemenea, la un anumit nivel, expresia nebuniei umane”.

Dacă președintele american a redus considerabil numărul trupelor angajate la sol, el a și dezvoltat cu larghețe programul dronelor. Rezultatul este, conchide The Atlantic, că dacă Obama nu căuta să sprijine noi dragoni la sosirea sa la Casa Albă, după opt ani „dragonii sunt în continuare acolo, dar cei care îi vânează au de acum tendința să opereze din aer sau în umbră”