Președintele Donald Trump a declarat joi că dacă un al doilea val al epidemiei noului coronavirus va afecta din nou Statele Unite nu va mai încerca să închidă din nou țara, informează dpa, potrivit agerpres.

„Vom stinge focarele, nu vom închide țara, vom stinge focul”, a susținut Trump referindu-se la eventualitatea unui al doilea val al epidemiei COVID-19. „Fie că este vorba de tăciuni, fie că sunt flăcări, le vom stinge”, a adăugat președintele american în timpul unei vizite la fabrica de automobile Ford din Ypsilanti, în vestul statului Michigan.

Această declarație survine în condițiile în care toate cele 50 de state americane au relaxat deja într-o oarecare măsură restricțiile. Statele conduse de republicani au încercat într-o mai mare măsură să redeschidă economia mai rapid, în timp ce statele conduse de democrați au o abordare mai prudentă.

Oficialii din domeniul sănătății publice au avertizat că o relaxarea prea rapidă a măsurilor restrictive ar putea duce la un al doilea val de infectări în toamnă și la iarnă. Aceștia sunt îngrijorați că nu va exista voință politică sau publică de a reintroduce măsurile restrictive dacă situația o va impune.

În pofida declarațiilor președintelui Trump, măsurile restrictive aplicate activităților economice, care au afectat cea mai mare parte a țării, au fost puse în aplicare de autoritățile locale și de stat, care ar fi responsabile de aplicarea unor noi ordine în cazul unui nou val al epidemiei COVID-19.

Totodată, Donald Trump a refuzat joi să poarte masca de protecție în public în timpul vizitei la fabrica de automobile din Michigan, în pofida apelului procurorului general care i-a solicitat președintelui să poarte mască în conformitate cu ordinele de sănătate publică.

„Nu am vrut să ofer presei plăcerea de a o vedea”, a declarat Trump când a fost întrebat de un reporter de ce a ales să nu poarte mască.