ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a ajuns, conform datelor centralizate la nivel european, țara cu cea mai mare producție de miere din Uniunea Europeană.

Potrivit Comisiei Europene, România a beneficiat de 10% din fondurile alocate de Uniunea Europeană în domeniul apiculturii.

Potrivit profit.ro, raportul Comisiei Europene privind programele naționale de apicultură în perioada 2013-2015 arată că România a înregistrat, la finalul anului 2015, cea mai mare producție de miere de albine din întreaga Uniune Europeană.

România a produs astfel, în 2015, 35.000 tone de miere de albine, comparativ cu doar 20.000 tone în 2014. Pe locurile următoare se situează Spania, cu 32.200 tone, și Ungaria, cu 30.700 tone.

Însă, apicultorii au avertizat anul trecut că producția de miere era de așteptat să scadă dramatic în 2016 din cauza condițiilor meteo care au afectat populațiile de albine.

Pentru anii apicoli 2014 și 2015, pentru fiecare an în parte, UE a pus la dispoziție pentru programe de susținere a apiculturii, în total, 66,2 milioane de euro: 33,1 milioane euro din bugetul Uniunii și 33,1 milioane euro din bugetul național al statelor membre. Din cele 33,1 milioane puse la dispoziție de UE, țările cu cele mai multe fonduri absorbite sunt Spania (16%), Franța (11%) și România cu 10%. Factorul cheie pentru alocarea contribuției Uniunii pentru fiecare stat membru în parte este numărul de stupi de pe teritoriul său, mai scrie Profit.ro.

Să nu uităm însă că Asociația Crescătorilor de Albine se plânge, de ani buni, că România aduce masiv miere din import, in special din China și Argentina, pe care o amestecă cu miere românească care reprezintă între 2, 3% din volumul respectiv, situație care a dus la o scădere a prețului.