ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia face presiuni asupra Germaniei să îi plătească datoriile provocate de Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, printr-un clip care se difuzează în Atena, și nu numai, în toate mijloacele de transport în comun.

Campania, inițiată de Ministerul Apărării de la Atena, va dura o lună, iar clipul va fi difuzat şi în autobuzele care circulă în marile oraşe ale Greciei. Conform estimărilor autorităților elene, zilnic, un milion de greci văd zilnic acest clip. Filmulețul are 50 de minute și prezintă atrocitățile ultimei conflagraţii mondiale: moartea din pricina înfometării grecilor, Holocaustul la care au fost supuşi evreii eleni şi distrugerea a zeci de sate, transmite Radio România Actualități.

Grecii pretind că Germania le datorează 279 de miliarde de euro în urma distrugerilor provocate de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial. Berlinul nici nu vrea să audă pretențiile Atenei, susţinând că problema compensaţiilor a fost deja soluţionată.

În anul 1960, Germania a plătit Greciei 115 milioane de mărci compensaţii în urma războiului. Guvernul grec consideră, însă, că datoria nu a fost stinsă de acea sumă.
 
Grecia riscă să intre în incapacitate de plată în următoarele două săptămâni dacă nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu finanţatorii internaţionali, care nu mai sunt dispuşi să-i mai acorde împrumuturi.

Europenii sunt inflexibili şi cer reforme urgente, pentru că Atena nu mai are bani să plătească pensiile.

Publicaţia americană Wall Street Journal a publicat recent ştirea conform căreia Fondul Monetar Internaţional pregăteşte băncile centrale din regiune de un eventual Grexit, o ieşire a Greciei din zona euro.