ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a promis în campania electorală că va rezolva problema terorismului, referindu-se direct la ISIS.  

La câteva zile după ce s-a instalat la Casa Albă, noul președinte a semnat un ordin executiv prin care care a suspendat primirea refugiaților și a impus controale dure pentru cetățenii a șapte țări predominant musulmane care vor să viziteze Statele Unite.

"Vorbim de un lucru mare. Protejarea națiunii de teroriști străini care intră în SUA”, a declarat președintele de la Casa Albă.

Acest ordin executiv blochează cu efect imediat, pentru o perioadă temporară de cel puțin 120 de zile, toate programele de primire a refugiaților în Statele Unite. De asemenea, autoritățile americane nu vor mai emite vize pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile pentru migranții sau vizitatorii din șapte țări musulmane, printre care se numără: Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen. Trump permite însă o serie de excepții pentru membrii unor minorități religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creștinii din Orientul Mijlociu.

Alte 40 de state musulmane nu au fost deloc afecate de aceste măsuri.

A urmat un val de proteste în toată America, inclusiv în fața Casei Albe. Adepții stângii au ocupat aeroporturile. Contra lui Trump s-au poziționat și companiile din Silicon Valey, în special Google. Airbnb, Starbucks sau Uber au avut poziții dure față de decizia lui Trump.


Trump a declarat că eliberarea vizelor va fi reluată la finalul celor 90 de zile de suspendare, când noi proceduri de control vor fi fost introduse.

Așa stau lucrurile în 2017. Să vedem ce se întâmpa în 2011, când la Casa Albă era Barak Obama. Președintele de atunci a luat o decizie de protejare a securități SUA, interzicând cetățenilor irakieni să intre în SUA pentru 180 de zile. Nimeni nu a scos un cuvânt atunci. Google nu a creat niciun fond de ajutorare, Airbnb nu a pus la dispoziția irakienilor niciun adăpost, iar Starbucks nu le-a oferit niciun loc de muncă.