ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timpul și după cel de-al doilea război mondial, SUA au împânzit lumea cu bazele lor militare manifestându-și în acest mod pretențiile de putere imperială mondială. Scopul: controlul economiei mondiale și a piețelor financiare și preluarea resurselor naturale (resurse primare și ne-regenerabile).

Diverse analize vorbesc despre controlul Americii asupra a aproape 200 de state; în realitate, după cum vedem și în acest moment, controlul american prin combinarea pârghiilor sistemului militar cu ale celui financiar, impune tuturor statelor unele dintre politicile sale – vezi sancțiunile pentru diverse motive fără acoperire. Inclusiv Chinei și Rusiei, care nu au încă definitivate mecanismele financiare și monetare independente de cele impuse de mafia financiar-bancară globalistă lumii prin brațul său înarmat, SUA. O asemenea combinare a celor trei direcții de forță ale politicii imperialiste americane o putem vedea în combinarea sancțiunilor și acțiuni de intimidare militară asupra Iranului; în așa-zisul război comercial cu China și prezența militară în Marea  Chinei de Sud; în combinarea sancțiunilor/războiului comercial cu Rusia și China și cele circa 500 de baze militare americane, care le încercuiesc pe cele două, în sprijinirea insurgenților islamiști în foste republici sovietice și a islamiștilor uiguri din China, sau în acțiunile de destabilizare internă prin finanțarea și instrumentalizarea revoltei stradale și apoi prin amenințarea cu alte sancțiuni. 

 

Direcțiile principale pe care se manifestă distorsiunile și dezastrele induse de bazele militare americane în statele gazdă și la nivel mondial

1. Poluarea morală în societate și în politică rezultat al statutului de colonie a statelor care le găzduiesc: corupție generalizată, lovituri de stat sângeroase împotriva voinței populare exprimate în aleși care încearcă eliberarea de sub bocancul american, regimuri oligarhice, dictatură, teroare, represiune, criminalitate, dezvoltarea endemică a rețelelor de traficanți, suprimarea fizică a opozanților, războaie în interiorul sau în vecinătatea acestor state. Cel mai bun exemplu în acest sens este cel al statelor central și sud-americane, Orientului Mijlociu, mai nou, Africa.
2. Poluarea morală din cauza imensei piețe de prostituție, alcool și droguri susținută de rețelele de trafic afiliate acestor baze și protejate de acestea, despre care vom vorbi în continuare, cu accent pe prostituție și traficul de carne vie.
3. Poluarea gravă a mediului, terenurile acestor baze și împrejurimile lor fiind puternic contaminate de materialele depozitate acolo (combustibili, explozivi, muniție activă, deșeurile muniției folosite, diverse substanțe chimice, materiale radioactive etc.) necesare activităților specifice din bază și din operațiunile desfășurate în afara ei. O evaluare făcută la nivelul anului 2005 (între timp au apărut baze noi în Orientul Apropiat și nu numai) estima la 2.202,735 de hectare suprafața tuturor bazelor americane din SUA și din afara lor, ceea ce făcea Pentagonul unul dintre cei mai mari deținători de terenuri la nivel mondial. Acesta este în mare și suprafața uneori deteriorată iremediabil de armata americană. Un articol recent din The Guardian, mai 2019  – vorbește despre gravele probleme de sănătate provocate de astfel de baze chiar în interiorul SUA - A trail of toxicity: the US military bases making people sick. Un alt articol din mai 2019, apărut în THE ASAHI SHIMBUN vobește depre gravele probleme de la bazele americane din Japonia. Conform lui THE ECOLOGIST, armata americană poluează mai mult decât 140 de state luate împreună. 

4. Poluarea economiei, transformată într-o tehnologie de spoliere, exploatare sălbatică, servire a intereselor companiilor americane și ale aliaților, având ca rezultate sărăcie, malnutrițe, boli grave, șomaj ridicat, deplasări de populații, înapoiere.

Baze militare americane pe teritoriul unui stat înseamnă statut de colonie. În lume sunt, după diverse evaluări, între 750 și 1000 de baze americane și instalații militare de diverse dimensiuni, oficiale, sau secrete, în între 70 și 180 de state, însumând între 200.000 și 250.000 de militari. În același timp, alte 11 state au împreună 70 de baze militare în afara teritoriului lor. Rusia, cu între 26 și 40 de baze în 9 state, în principal în foste republici sovietice în Siria și  Vietnam, este urmată de UK, Franța și Turcia cu de la 4 la 10 baze fiecare: India, China, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Italia și Olanda cu între 1 și 3 baze.

Povestea tristă a morții Mariei Laol și prietenelor sale 

Evenimente neprevăzute au dus la descoperirea de trupe americane dislocate în alte state fără ca despre această prezență să se știe chiar la nivelul Congresului american. După o lovitură de stat reușită de un ofițer pregătit de americani, relațiile militare dintre SUA și Mali sunt suspendate. În mod normal, niciun militar american nu mai are ce căuta pe teritoriul acestui stat. Și totuși:

Era 5.09 dimineața când un Toyota Land Cruiser a sărit de pe un pod din țara vest-africană Mali. Timp de două secunde, SUV-ul a zburat prin aer răsucindu-se cu 180 și căzând de la 70 de picioare în râul Niger.

Trei dintre morți erau membri de comando americani. Șoferul, un căpitan poreclit „Whiskey Dan” era liderul unei echipe secrete niciodată descrisă în media și rar menționată chiar și în publicațiile guvernamentale. Unul dintre pasageri era dintr-o unitate și mai secretă, a cărei activitate este adesea integrată în Joint Special Operations Command (JSOC), care desfășoară misiuni clandestine de omorâre și capturare în afara SUA. Trei nu erau personal militar și nici americani. Erau femei marocane descrise eventual ca chelnerițe sau „prostituate”.
Cele șase morți au fost finalul unui periplu de o noapte întreagă prin barurile din Bamako, capitala Mali, în conformitate cu un raport desecretizat al investigatorilor penali din armata SUA. De la cină și băuturi la un restaurant denumit Blah-Blah, alte băuturi la La Terrasse apoi altele la Club XS și băuturile de final la Club Plaza, a fost un înot zgomotos în vodcă fără măsură. Și de vodcă și Red Bull. Și vodcă și suc de portocale. Și de vodcă cu vanilie și rodie. Și Chivas Regal. Și Jack Daniels. Și bere Corona. Și bere Castel. Și să nu uităm B-52, o băutură făcută în general din Kahlúa, Grand Marnier și Bailey’s Irish Cream. Numai la Club Plaza, nota de plată a fost echivalentul a 350 de dolari SUA.

La aproximativ 5 dimineața, în 20 aprilie, cei șase s-au înghesuit în acel Land Cruiser, cu căpitanul Dan Utley la volan către o  nouă locațiue „fierbinte”: Bamako By Night. Opt minute mai târziu, Utley a sunat o femeie pe care a întrebat-o dacă e supărată. I-a spus că se va întoarce și o va lua, dar ea i-a spus să nu se obosească. Utley i-a dat telefonul Mariei Laol, una dintre marocance. „Nu fi supărată. Ne vom întoarce să te luăm” i-a spus aceasta femeii de la celălalt capăt al firului, care a mai auzit țipete și apoi tăcere.

Relatarea de mai sus, adusă la lumină după multe lupte cu autoritățile duse de autorul articolului, Nick Turse, este exemplară pentru tema propusă din mai multe puncte de vedere: imposibilitatea evaluării precise a prezenței americane în lume, dar și amploarea ei, militarii americani executând misiuni chiar și acolo unde, oficial, ei nu există; legătura dintre prezența americană consumul de băuturi, de droguri, prostituție și agresiuni sexuale; ascunderea acestei realități. 

Pe măsură ce operațiunile militare americane s-au în înmulțit în Africa, ajungând la un record de 674 misiuni în 2014, rapoarte despre consumul excesiv de alcool, sex cu prostituate, consum de droguri, agresiuni sexuale și ale forme de violență ale personalului AFRICOM s-au înmulțit și ele, chiar dacă multe au fost ascunse pentru săptămâni sau luni și chiar pentru ani.

Practic, prezența bazelor amercane reprezintă semnul supunerii respectivului stat și nu numai o piedica împotriva asanării morale a societății pe toate palierele ei, ci chiar cangrenizarea, metastazarea acesteia. Membrii lor, ca și tot restul personalului american dislocat în alte state, nu se supun legilor locale, ci celor americane - vă amintiți cazurile de la noi, între care cel al lui Teo Peter. Inversul însă nu este valabil. FBI-ul pe față, CIA-ul pe ascuns, extrag cetățenii altor state pentru a-i judeca în America.Orice cetățean al lumii poate fi judecat de instanțele americane. Și chiar orice stat. Ceea ce este departe de a fi o dovadă de prieten democrat și întru democrație, a SUA. 
(Va urma)