ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lira turcească s-a prăbușit la un nou nivel record pe fondul relațiilor tot mai încordate cu Statele Unite și al inflației scăpate de sub control, care împiedică planul națiunii de a remedia situația economică, potrivit Bloomberg.

Dolarul s-a apreciat cu 13,5% joi, scufundând lira la un nivel minim record de 6,3005. Acest lucru a extins cel mai mare declin săptămânal înregistrat de lira turcească de la criza din 2008 până în prezent.

Atenția este îndreptată acum spre primul discurs public, de la începutul acestei situații, susținut de președintele Recep Tayyip Erdogan și spre conferința de presă organizată de ginerele său, Ministrul Finanțelor și al Trezoreriei, Berat Albayrak.

La începutul zilei Erdogan le-a cerut turcilor să nu se panicheze, potrivit agenției de presă deținută de stat, Anadolu Agency.

„Nu uitați asta: Dacă ei au dolarii, noi îi avem pe oamenii noștri, drepturile noastre și Allah-ul nostru”, a spus Erdogan, potrivit Anadolu Agency.

Guvernul a estimat creșterea economică la mai puțin de 4%, față de 5,5% cum arăta estimarea anterioară, un semn că autoritățile se pregătesc să intervină pentru a repara vulnerabilitățile economiei de 880 de miliarde de dolari, de când piața a început să se prăbușească în urma sancțiunilor impuse săptămâna trecută de americani. 
 
Statele Unite au instituit la 1 august sancțiuni împotriva a doi miniștri turci pe fondul menținerii detenției pastorului Andrew Brunson. Andrew Brunson este acuzat de autoritățile turce de activități 'teroriste' și de spionaj și a fost plasat miercurea trecută în arest la domiciliu după un an și jumătate de detenție. Într-un comunicat separat, Departamentul american al Trezoreriei a precizat că bunurile celor doi miniștri din SUA sunt confiscate. De asemenea, administrația Trump a interzis oricărui cetățean american să facă afaceri cu cei doi responsabili turci.