ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ca să nu-ți ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheață (..) Acum vorbesc cu tine de la sală”, îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propune o întâlnire la vârf cu Joe Biden, un final suprarealist de conversație telefonică, care a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP preluat de Agerpres și ȘtiripeSurse.

Cele nouă minute de conversație, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului "Un președinte, Europa și războiul", realizat de Guy Lagache, care prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele șase luni și care va fi difuzat pe postul de televiziune France 2.

Duminică dimineața, 20 februarie. Camera se oprește asupra consilierului diplomatic al președintelui francez, Emmanuel Bonne, înconjurat de trei colaboratori, în biroul acestuia din Palatul Elysée.

Președintele francez, care se deplasase cu câteva zile înainte la Moscova și Kiev, a început o mediere de ultimă oră pentru a încerca să evite declanșarea unui război. Cei patru membri ai celulei diplomatice din Palatul Elysée urmăresc de la distanță conversația telefonică dintre cei doi președinți.

Emmanuel Macron pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează, devine agasat."Ascultă-mă", îi spune el. Din spatele câtorva expresii rusești de politețe răzbat ironia și chiar cinismul.

Președintele francez este cel care inițiază conversația, fără ocolișuri:"Aș dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situație și dacă se poate destul de direct, așa cum facem amândoi, să-mi spui care îți sunt intențiile".

"Ce as putea să spun? Vezi și singur ce se întâmplă", îi răspunde Vladimir Putin, referindu-se la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși sunt activi după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. El îl acuză pe Volodimir Zelenski că a spus că vrea să să doteze cu arme nucleare."Nu, baliverne", comentează Emmanuel Bonne.

"De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (pentru a le pune în aplicare). Te minte", atacă Putin, potrivit traducerii documentarului.

Liderul de la Kremlin îl acuză apoi pe omologul său francez că vrea să "revizuiască acordurile" și cere să fie luate în considerare propunerile de pace ale separatiștilor. Emmanuel Macron protestează: "Nu știu unde a învățat consilierul tău juridic. Eu doar mă uit la texte și încerc să le aplic!", spune el. Vladimir Putin revine asupra acuzației și deplânge faptul că separatiștii nu sunt ascultați."Nu ne interesează propunerile separatiștilor!", tranșează președintele francez, adăugând că acestea nu sunt prevăzute în acord.

Macron se manifestă însă și ca mediator și propune o întâlnire a tuturor părților."Voi cere imediat asta de la Zelenski", insistă el."Situația pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri cu Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toți, să calmeze rețelele de socializare, să calmeze forțele armate ucrainene", promite el. Îl invită apoi pe interlocutorul de la Kremlin să facă același lucru cu forțele ruse poziționate la granița cu Ucraina."Nu ceda provocărilor de niciun fel în orele și zilele următoare", mai avertizează el.

Emmanuel Macron ajunge apoi, în cele din urmă, la scopul apelului său, acela de a-l convingă pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu președintele Joe Biden la Geneva pentru a încerca o dezescaladare. Vladimir Putin nu pare încântat de propunere, cu atât mai puțin de stabilirea unei date."Mai presus de orice, trebuie să pregătim această întâlnire în avans", insistă el. Emmanuel Macron ajunge să-i smulgă un "acord de principiu"."Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni", îi transmite pe finalul conversației Emmanuel Macron. "Mulțumesc, domnule președinte", conchide Putin în franceză.

La scurt timp, Palatul Elysée anunța un viitor summit Biden-Putin, care nu va avea loc. Peste patru zile, constatarea realității va lăsa un gust amar."Nu l-am convins, a invadat Ucraina", afirmă Emmanuel Macron în fata camerei lui Guy Lagache.

"M-am gândit că putem găsi prin (...) încredere, printr-o discuție intelectuală, o cale cu Putin", declară Emmanuel Macron pe 16 iunie, în trenul care îl duce la Kiev, unde se va întâlni cu Volodimir Zelenski. După abuzurile comise de armata rusă, în special la Bucea, s-a depășit un prag "ireversibil" la "nivel moral", spune Macron. "Ulterior, am vorbit cu el mult mai puțin".

VIDEO cu realizatorul despre documentarul său:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews