Când ai un adversar în expansiune forțezi un conflict cât încă ai siguranța că dispui de avantaje competitive în fața lui. Cam asta pare să fie logica SUA și aliaților săi în conflictele de ultimă oră din lume. Nu demult se vorbea despre China și modul intolerabil în care aceasta construiește insule artificiale în Marea Chinei de Sud pentru a-și extinde controlul în Pacific. Conflictul părea să mocnească. Apoi Coreea de Nord, sprijinită tradițional de China părea gata să fie destinație pentru portavioanele americane. Avem și cazul Skripal cu un val de expulzări de diplomați ruși care să zgândăre orgoliul „Ursului” și, mai nou, bombardamente asupra Siriei chiar sub nasul forțelor rusești de acolo. Nu uitați de Ucraina și gradul de tensiune la care se ajunsese după anexarea Crimeii în urma unei noi „revoluții” portocalii ale forțelor sprijinite din exteriorul Ucrainei.
 
Toate aceste provocări și bețe introduse prin gard doar-doar s-or inflama rușii sau chinezii (mai greu în acest caz, ei merg pe politica pașilor mici și câștigă teren pas cu pas dorind să lovească doar când sunt în superioritate netă) denotă că marele hegemon își simte postura amenințată și ar dori un conflict pe care să-l tranșeze militar cât încă mai deține supremația. Dar, cum trăim într-o lume occidentală unde suportul opiniei publice este esențial, cine deschide ostilitățile trebuie să pozeze neapărat în victimă iar pentru asta ar fi nevoie de un motiv solid (de preferat o agresiune). Deocamdată rușii nu au intrat cu Armata în Ucraina, chinezii nu și-au trimis navele să defileze războinic, Kim cel mic s-a oprit din lansări demonstrative de rachete iar complexul militaro-industrial din SUA a rămas fără mult-visată versiune adaptată a atacului de la Pearl Harbour. Poate data viitoare....

Ce se va întâmplă acum? Probabil că Putin își va trimite avioanele să lichideze insulele supraviețuitoare ale mișcării anti-Assad din Siria, pretextând că ajută umanitatea odată cu lichidarea ultimilor teroriști și reparandu-și în acest fel imaginea șifonată după ultimele bombardamente (nu toate rachetele trase de aliați au fost interceptate). Iar televiziunile occidentale se vor răzbuna cu ocazia campionatului mondial de fotbal arătând realitățile lumii rusești-sărăcie, șomaj, prostituție și infrastructură la pământ odată cu mesajul „lumea noastră e mai frumoasă și mai bine ambalată, de ce să-l preferi pe Putin?”. Apoi armate de strategi și provocatori profesioniști vor pregăti următoarea lovitură de imagine iar ținta e deja stabilită-Iranul. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews