ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Swedbank, una dintre cele mai importante instituții financiare din Suedia, este bănuită că ar fi implicată într-o operațiune de spălare de bani. Este vorba despre tranzacții de miliarde de euro cu o bancă daneză. Banii ar proveni din Rusia, scrie stiri.tvr.ro.

Printr-o inginerie financiară bine pusă la punct, în perioada 2007-2015, între Swedbank și Danske Bank s-au făcut tranzacții de peste 4 miliarde de euro.

Televiziunea publică din Suedia a intrat în posesia unor documente care confirmă volumul transferurilor bancare.

Linda Kakuli, documentarist: "Am descoperit și o parte din cele mai infame și bine documentate trasee ale spălării banilor".

Sunt cel puțin 40 de companii fără nicio adresă, un număr de telefon. În schimb, toate figurează că ar avea sediul social la aceeași căsuță poștală din Marea Britanie.

Swedbank a transferat acestor companii aproape 30 de milioane de euro.

Documentele arată că aceeași bancă are mii de clienți în țările baltice. În cele mai multe cazuri, datele privind titularul și obiectul activității sunt neclare.

Reprezentanții băncii susțin că de câte ori au avut bănuieli au acționat.

Tentaculele afacerii se întind în toată regiunea baltică, iar în urma dezvăluirilor făcute de televiziunea suedeză, procuratura din Estonia anchetează legătura dintre Swedbank și Danske Bank din Danemarca.

Banca daneză este deja investigată în legătură cu mai multe transferuri făcute din Rusia prin intermediul filialei estoniene.

Suma este de aproximativ 200 de miliarde de euro, bani care ar fi provenit de la politicieni și afaceriști ruși care au devalizat rezervele statului.