ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziarul Haaretz scrie că, pe 7 octombrie 2023, a fost activată Directiva Hannibal pentru a împiedica Hamas să ia ostatici soldați.

Timp de opt luni, atât guvernul Netanyahu cât și conducerea armatei israeliene au negat categoric că au ordonat aplicarea acestei directive, care prevede folosirea forței pentru a împiedica luarea de prizonieri din rândul militarilor.

Cu orice preț. Inclusiv uciderea soldaților și a civililor din zona de risc.

Duminică,Haaretz a publicat un articol în care citează documente și declarații ale unor soldați și ofițeri israelieni de rang mediu și înalt ce confirmă faptul că Israelul a dat ordinul fatal.

Iată ce scrie ziarul israelian: 

„...Mesajul transmis la ora 11.22 a.m. prin rețeaua Diviziei din Gaza a fost înțeles de toată lumea: «Nici un vehicul nu trebuie să se întoarcă în Gaza» era ordinul.

„În acest moment, armata israeliană nu cunoștea amploarea răpirilor de-a lungul frontierei cu Gaza, dar știa că erau implicate multe persoane. Astfel, a fost clar ce însemna acest mesaj și care urma să fie soarta unora dintre persoanele răpite.

„Acesta nu era primul ordin dat de divizie cu intenția de a împiedica răpirile, chiar și cu prețul vieții celor răpiți, o procedură cunoscută în armată drept «procedura Hannibal».

Și ziarul israelian își continuă uluitorul articol:

„Documentele obținute de Haaretz, precum și mărturiile unor soldați, ofițeri de nivel mediu și superior din armată, dezvăluie o serie de ordine și proceduri stabilite de Divizia din Gaza, de Comandamentul de Sud și de Statul Major al Armatei până la orele după-amiezii acelei zile, arătând cât de răspândită a fost această procedură, încă din primele ore de după atac și în diferite puncte ale frontierei.

„Haaretz nu știe dacă sau câți civili și militari au fost loviți ca urmare a acestor proceduri, dar datele cumulate indică faptul că multe dintre persoanele răpite (de Hamas) au fost în pericol, expuse tirului armatei israeliene, chiar dacă nu ele erau ținta.”

„Ne-au invadat filistinii!”

Cum s-a ajuns la activarea Directivei Hannibal?

„La ora 6.43 a.m., în timp ce asupra Israelului erau lansate tirurile de baraj cu rachete și mii de agenți Hamas atacau pozițiile fortificate ale armatei și capacitățile de observare și comunicare, generalul de brigadă Avi Rosenfeld a anunțat: «Ne-au invadat filistinii!».

„Aceasta este procedura în cazul în care un inamic invadează teritoriul israelian, prin care un comandant de divizie își poate asuma o autoritate extraordinară, inclusiv folosirea tirurilor cu arme grele în interiorul teritoriului israelian, pentru a bloca un raid inamic.”

Din păcate, ziarul israelian nu merge până la capăt cu dezvăluirea și nu spune cine a dat efectiv ordinul de activare a Directivei Hannibal.

Haaretz scrie:

„O sursă de rang foarte înalt din armată a confirmat pentru Haaretz că procedura Hannibal a fost folosită pe 7 octombrie, adăugând că ordinul nu a fost dat de comandantul diviziei. Cine a dat ordinul? Acest lucru, a spus sursa, va fi probabil stabilit prin anchete, după război.”

Dezvăluirea făcută de Haaretz este cu atât mai importantă cu cât orice organ de presă israelian este obligat să predea articolele înainte de publicare pentru a fi cenzurate de armată.

Ceea ce înseamnă că însuși guvernul Netanyahu recunoaște că a dat ordinul de ucidere a civililor și soldaților săi.

Dezvăluirea-recunoaștere din Haaretz a provocat o furtună pe rețelele sociale, mai ales în rândul celor care se văzuseră puși la index pentru că au dezvăluit atrocitățile provocate de activarea Directivei Hannibal: