ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:28 Decizia Parlamentului European de a lansa o procedură punitivă împotriva Ungariei „reprezintă o răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigrație la adresa Budapestei, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, conform Reuters.

Szijjarto a afirmat că Ungaria va căuta mijloace legale pentru a contesta decizia, deoarece abținerile nu au fost luate în considerare și acest lucru, a spus el, a schimbat rezultatul votului. „Hotărârea a fost luată în mod fraudulos și contravine normelor relevante prevăzute de tratatele europene”, a mai spus șeful diplomației ungare.
 
ACTUALIZARE 12.09/ 15:00 Parlamentul European a votat miercuri pentru declanșarea acțiunilor disciplinare împotriva Ungariei, acuzată de presupuse încălcări ale valorilor fundamentale ale UE, anunță BBC news. 
 
 448 de voturi au fost „pentru” și „197 împotrivă”, asigurându- se astfel cele două treimi necesare pentru ca procedurile privind activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul Ungariei, pentru „încălcarea statului de drept”, să înceapă.

Guvernul premierului Viktor Orban a fost acuzat de atacuri asupra presei, minorităților și statului de drept - acuzații pe care executivul de la Budapesta le neagă.
 
Este prima dată când legislativul UE cere activarea așa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al Uniunii Europene. Această procedură a fost lansată de Comisia Europeană contra Poloniei, în decembrie 2017.

ACTUALIZARE 19:13 Într-un discurs rostit în plenul legislativului de la Strasbourg, premierul Viktor Orban a acuzat Parlamentul European că insultă țara sa și a promis că va apăra granițele Ungariei „chiar și împotriva voastră”.

„Onorați membri, mă aflu aici în fața voastră și îmi apăr țara, întrucât, pentru ungari, libertatea, democrația, independența și Europa sunt chestiuni de onoare. De aceea, afirm că raportul pe care îl aveți în față jignește Ungaria și onoarea națiunii ungare”, a spus Viktor Orban, care a promis că Ungaria își va apăra granițele împotriva imigrației ilegale. 

„Deputații pro imigrație au majoritate în PE și pregătesc o răzbunare împotriva Ungariei pentru că am decis să nu devenim o țară plină de imigranți. Adevărul este că verdictul este deja scris”,  a continuat Orban.

„Veți denunța Ungaria care s-a răsculat și a luptat cu cea mai mare armată din lume, Armata Roșie. Ungaria a luptat și și-a deschis granițele pentru RDG. Ungaria a luptat pentru libertate și democrație. Aceia care acuză democrația sunt cei care nu au avut de rezistat împotriva comunismului”, a tunat șeful guvernului de la Budapesta

Orban a numit Raportul Sargentini, care citează preocupările comisarilor ONU și Consiliului Europei cu privire la creșterea acuzațiilor din partea solicitanților de azil privind abuzul și a migranților la adresa autoritățile de frontier maghiară, drept  o "insultă"  la adresa Ungariei, care folosește standarde duble și abuzează de puterea sa. El a spus că există zeci de greșeli factuale în raportul Sargentini. „Ungaria va fi condamnată pentru că a decis că nu va fi o țară a migranților", a mai afirmat Orban, adăugând că nu va ceda în fața a ceea ce el a numit șantajul Europei.
 
Știrea inițială

Ungaria riscă să devină a doua țară din UE, după Polonia, în cazul căreia se activează Articolul 7 din Tratatul UE, pentru încălcarea statului de drept. 
 
Guvernul de la Budapesta a adoptat luni un ton sfidător la adresa Uniunii Europene, cu două zile înaintea unui vot în Parlamentul European care ar putea duce la sancțiuni împotriva Budapestei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE, transmite 

Opoziția acuză guvernul condus de Viktor Orban de erodarea instituțiilor democratice, obstrucționarea presei critice și marginalizarea sectorului neguvernamental.

Controversa va cunoaște un nou episod miercuri, când eurodeputații vor decide dacă lansează sau nu procedura contra Ungariei privind statul de drept. Membrii PE vor supune la vot un raport elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată ''un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene" și cere activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE, potrivit Agerpres. 

Procedura care privește acest articol, invocat deja în cazul Poloniei, ar putea duce în final la privarea Ungariei de dreptul său de vot în Consiliul UE și Consiliul European, cu condiția unui vot unanim în acest sens al celorlalte state membre. Potrivit ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, raportul Sargentini reprezintă o 'colecție de minciuni'. '„Raportul este un atac jignitor asupra Ungariei - o încercare de răzbunare pentru că Ungaria își protejează frontierele și nu este dispusă să preia migranți ilegali'”, a afirmat Szijjarto luni, la Budapesta.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, i-a acuzat pe europarlamentarii liberali și de stânga că desfășoară o „vânătoare de vrăjitoare” menită să reducă la tăcere poziția Budapestei în chestiunea migrației.

Premierul Viktor Orban va participa marți la dezbaterea din Parlamentul European, înaintea votului ce va fi dat miercuri.