ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sintagma ,,Fabricat în China,, nu a fost niciodată mai controversată. Săptămâna aceasta, o dispută diplomatică importantă a izbucnit când Washington-ul a acuzat Beijing-ul că a exportat epidemia Covid-19.

Miercuri, Consilierul de Securitate Națională Robert O'Brien s-a alăturat disputei când a insistat asupra faptului că acest virus este marcă chinezească.

„Acest virus nu a avut originea în Statele Unite, a avut originea în Wuhan", a spus el la ,,Heritage Foundation” , un institut cu sediul în capitala SUA.

„Din păcate, în loc să folosească cele mai bune practici, acest focar din Wuhan a fost mușamalizat”, a adăugat O'Brien.

Douăzeci și patru de ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a reactionat sugerând că armata americană ar fi putut aduce boala mortală în China.

Fără a aduce vreo dovadă, el a postat un videoclip al lui Robert Redfield, Directorul Centrelor Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care depune mărturie înaintea Congresului.

Întrebat dacă s-ar putea să fi existat decese cauzate de gripă care ar fi fost rezultatul Covid-19, Redfield a răspuns: „De fapt, unele cazuri au fost diagnosticate în acest fel în Statele Unite astăzi”.

Răspunsul său a fost suficient de vag pentru a alimenta încă o teorie a conspirației.

„CCPB a fost prins la fața locului. Când a început pacientul zero în SUA? Câți oameni sunt infectați? Care sunt numele spitalelor? a scris Zhao pe Tweeter. „Ar putea fi armata americană care a adus epidemia în Wuhan. Fii transparent! Faceți-vă datele publice! Statele Unite ne datorează o explicație!"

În ultimele săptămâni, focarul s-a răspândit rapid în SUA. Până la 1.600 de persoane s-au infectat iar numărul morților se ridică la 41. În China, peste 80.000 de persoane au fost infectate iar numărul morților se apropie de 3.200.

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății refuză să confirme originea virusului, epicentrul a fost în Wuhan, capitala provinciei Hubei din centrul Chinei, unde s-au produs majoritatea deceselor. 

Cu toate acestea, mass-media puternic controlată de stat a încercat o abordare diferită, în timp ce încearcă să schimbe narațiunea. Global Times, deținut de publicația People’s Daily, purtătorul oficial a Partidului Comunist de la guvernare, a dat tonul într-un editorial. A spus:

„Cu incapacitatea sa de a lupta împotriva epidemiei, cercul politic american a direcționat vina în străinătate, în special asupra Chinei. Consilierul de Securitate Națională al SUA, Robert O´Brien, a lansat cel mai recent atac, susținând că statul chinez „a acoperit” inițial epidemia, care a costat comunitatea internațională două luni.
„Aceasta este de departe cea mai nerușinoasă remarcă din Washington care încearcă să întoarcă vina cu privire la epidemie. Înțelegerea generală a unui focar de către o țară este întotdeauna un proces, dar începând cu 20 ianuarie, avertismentele Chinei cu privire la focar au fost asurzitoare. "

Ceea ce lipsește din acel editorial este faptul că primul caz confirmat oficial la Wuhan a fost pe 8 decembrie. Doisprezece zile mai târziu, această cifră a crescut la 60 după ce denunțătorul Li Wenliang a fost redus la tăcere și amenințat cu pedeapsa cu închisoarea.

Când oftalmologul a fost în sfârșit auzit și salutat ca „Martirul oamenilor”, el a fost bolnav cronic de boală și a murit în cele din urmă. Imediat, s-au adus acuzații de incompetență împotriva administrației președintelui Xi Jinping pentru răspunsul său timpuriu la catastrofă, precum și pentru rapoarte privind „acoperirea” de către oficialii din Wuhan.

Chiar și data de 8 decembrie este acum contestată. Un raport din publicația ,,South China Morning Post” a arătat că autoritățile chineze au identificat cel puțin 266 cazuri de Covid-19 anul trecut, cel mai devreme pe 17 noiembrie.

„Primele mișcări ale guvernului chinez pentru a ascunde natura și amploarea situației, însoțite de restricțiile interne stridente, au pus la mare îndoială fiabilitatea supravegherii epidemiologice”, a spus Dominic Meagher, președintele Grupului de Strategie Australasia.

„O poveste de rea-credință oficială și o lipsă cronică de transparență adăugată problemei”, a scris el pentru Institutul Lowy, institut cu sediul în Sydney.

Organizația Mondială a Sănătății a avut o viziune mai caritabilă și a lăudat Beijingul pentru gestionarea crizei. La rândul său, acesta a provocat uimire în alte părți ale lumii.

Cu toate acestea, OMS este într-o poziție dificilă, deoarece încearcă să ajute la coordonarea unui răspuns  global.
„Nu aveau cum să-i facă fericiți pe toți. Dar trebuie să ne amintim că OMS produce o cantitate crucială de informații și orientări operaționale ”, a declarat pentru publicația ,,Asia Times,, un fost oficial de grad înalt în OMS.
„Fiecare boală infecțioasă are o curbă epidemică, dar tinde să varieze de la o țară la alta”, a adăugat oficialul, cu experiență în pregătirea și răspunsul pandemiei în Asia de Sud-Est și Africa.

Până acum, peste 135.000 de persoane din cel puțin 110 țări s-au infectat în mai puțin de trei luni. Potrivit OMS, numărul mortilor a ajuns acum la aproape 5.000.

Cu toate acestea, Christl Donnelly, profesor de epidemiologie statistică la Colegiul Imperial din Londra, a declarat că analiza genetică a probelor de coronavirus colectate din întreaga lume a arătat un strămoș comun în China.
„Acest lucru nu blamează în niciun fel o anumită țară”, a spus agenția de știri AȘF (nt.: Agenția Franceză de Știri).

Probabil China nu va fi de aceeași părere.

Articol tradus pentru ActiveNews, de către  Andreea Pálfi, de la sursa „Covid-19 row engulfs China and the US”, de Gordon Watts, pentru Asiatimes.com