ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza energetică anunță o iarnă groaznică pentru Europa. Însă, la vârful UE, gerul a început de mult și nu sunt semne de moină.

 

De multă vreme, Uniunea Europeană este acuzată de lipsă de democrație, din cauza faptului că este condusă de funcționari nealeși.

Birocrații pretind însă că ei sunt singurii care posedă abilitățile necesare pentru a conduce în aceste vremuri tulburi.

Un articol din Politico aruncă în aer această afirmație. Titlul său -  „Ciudatul cuplu al Europei: Relația disfuncțională din inima UE”.

„Ciudatul cuplu” este alcătuit din președinta Comisiei Europene – Ursula von der Leyen și din președintele Consiliului European – Charles Michel.

Relația dintre cei doi este atât de proastă încât ar putea avea grave consecințe politice și diplomatice la summit-ul G20 din Bali, de săptămâna viitoare.

Ursula și Charles se poartă unul cu altul ca doi soți aflați într-un divorț cu năbădăi. Nu doar că nu își vorbesc, dar fac totul pentru a se exclude reciproc de la întâlnirile importante cu politicienii străini.

Astfel, la summit-ul din Indonezia, liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu Charles Michel, nu și cu Ursula von der Leyen.

Această practică a excluderii datează din luna iunie, fiind inaugurată de Von der Leyen care a refuzat să îi permită lui Michel să asiste la întâlnirea cu prim-ministrul indian Narendra Modi, la summit-ul G7 din Germania.

Mai mult, dihonia se răsfrânge și asupra relației dintre subordonații lor. Astfel, echipele de experți și atașați de presă care lucrează pentru cei doi au încetat și ele să mai vorbească între ei.

Nici măcar importanța temelor nu îi face pe cei doi să treacă peste râca dintre ei. Ceea ce ar putea duce la agravarea numeroaselor crize existente. Cum ar fi criza energetică.

Politico scrie:

„Canalele private de comunicare fiind neutilizate, tensiunile s-au propagat și asupra canalelor publice, mai cu seamă în ce privește gestionarea crizei energetice. Săptămâna aceeasta, într-o scrisoare văzută de Politico, Michel a criticat-o pe Von der Leyen pentru că nu a prezentat propunerea de plafonare a prețului gazelor naturale, cerută de liderii statelor membre cu ocazia summit-ului din octombrie.”

SofaGate

Când cei doi și-au preluat posturile, în 2019, relația lor a părut să se deruleze armonios o perioadă.

Până în aprilie 2021, când Michel și Von der Leyen au mers împreună în vizită în Turcia.

În sala de recepție a președintelui turc – în fața camerelor – Michel s-a așezat cât se poate de tacticos în fotoliul aflat în dreapta lui Erdogan, în timp ce Von der Leyen, șocată, a rămas o vreme în picioare, după care a fost nevoită să se așeze pe o canapea care a fost adusă în cele din urmă în încăpere (foto).

Prin acest gest, Charles Michel a dorit probabil să arate clar cine este liderul în UE. Sau câți ani de-acasă are.

Ursula von der Leyen s-a arătat foarte ofensată de întreaga scenă, etichetând-o drept sexistă.

Afacerea, numită de presă SofaGate, sau Scandalul Canapelei, survenise după ce, cu câteva zile, înainte,Michel, anulase unul dintre dejunurile sale obișnuite cu Von der Leyen sub pretextul vizitei unui șef de stat african.

Sursele din UE, citate de Politico, au declarat că pe vremea lui Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, cei doi lideri obișnuiau să se consulte cu regularitate în legătură cu o largă paletă de chestiuni și să se ajute reciproc.

Aceleași surse l-au acuzat pe Michel pentru modul neprotocolar  în care gestionează evenimente precum Scandalul Canapelei (care nu a fost singurul de acest gen), dar și pe Von der Leyen care dorește să aibă totul „sub control, în detrimentul colaborării”.

Cu alte cuvinte, Europa este victima scandalului dintre un Mitocan și o Cață. Pe care nu i-a ales nimeni.