ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Renumitul medic francez Didier Raoult, care a spus încă din luna martie că virusul Covid-19 se poate trata cu hidroxiclorochină, susține că evoluția pandemiei provocată de COVID-19 ia forma unui clopot, situație asemănătoare cu orice boală virală.De asemenea, specialistul în boli infecțioase tropicale emergente, șef al Institutului Universitar Medical din Marsilia, neagă posibilitatea apariției unui al doilea val al pandemiei, așa cum s-a întâmplat în urmă cu un secol, în cazul gripei spaniole.
 
„Evoluția epidemiei, așa cum am început să vedem, ia forma unui clopot comun, specifică evoluțiilor bolilor virale. Aceasta este ceea ce vedem aici în Marsilia. Am putea crede că această boală s-ar comporta diferit, dar în final nu este așa", spune profesorul Didier Raoult, în videoclipul său săptămânal publicat pe canalul de  YouTube al institutului IHU Méditerranée-Infection. Acest „clopot” care apare pe graficele expuse de profesorul Raoult arată un vârf, o stagnare, apoi o scădere a contaminării.

Profesorul Didier Raoult ia ca exemplu mai multe studii care arată acest fenomen, inclusiv unul din Singapore, care prezice că epidemia din Franța ar trebui să se oprească în mai. „Limita predicțiilor este întotdeauna cea mai dificil de determinat”, nuanțează în același timp renumitul medic.
 
De asemenea, profesorul Raoult ia exemplul unui studiu privind situația Islandei. El spune că aceasta este țara în care proporția populației testate este cea mai mare din lume.  Și, ca și înainte, curba de contaminare Covid-19 formează un clopot.

„Povestea acestui recul nu știu de unde vine. Nu știm cum evoluează bolile respiratorii virale. Viitorul este întotdeauna imprevizibil, dar se pare că mereu apare o formă banală. Vedem că ne apropiem de sfârșitul crizei cu locurile de la terapie intensivă care se golesc și mortalitatea care scade. Toate acestea dispar. Nimeni nu știe dacă va reapărea, dacă anul viitor, va exista sau nu un nou episod”, afirmă Raoult.

Renumitul medic continuă să  îmăartă lumea științifică în două, din cauza recomandărilor sale privind hidroxiclorochina pentru tratarea Covid-19. Ultima sa opinie controversată vizează punerea sub semnul întrebării a gravității bolii cauzate de coronavirus.

„Tot delirul din jurul pericolului așa zis monstruos al acestei boli este, de asemenea, nerezonabil”, a spus profesorul într-un videoclip de zece minute publicat marți pe canalul său de Youtube „Este vorba despre persoane care au fost deja în vârstă, care au prezentat o mulțime de patologii: hipertensiune arterială, diabet. Dar, în final, nu prezintă un exces de mortalitate excepțională. Este grav la subiecții care sunt deja expuși la risc , de aceea trebuie să încercați să detectați cât mai curând posibil, înainte de a avea insuficiență respiratorie”, explică profesorul francez.