ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UE reacționează la pandemia de coronavirus acuzând Rusia că a lansat o ”campanie de dezinformare” împotriva Occidentului pentru a agrava impactul coronavirusului, pentru a produce panică și neîncredere. Asta spune un document european din 16 martie, citat de Financial Times și de Reuters. Este un document intern al diplomației UE – Serviciul European pentru Acțiune Externă, potrivit news.ro.

Exemplul de dezinformare rusă ales de Financial Times din acest document ține de promovarea teoriei cum că virusul este creat de om și transformat în armă biologiocă in Occident.

Reuters scrie că UE acuză Rusia de o campanie de dezinformare în limbile engleză, franceză, italiană și germană, cu scopul de a îngreuna răspunsul instituțiilor de la Bruxelles la criză. ”Scopul Kremlinului este să agraveze criza de sănătate publică din țările vestice, conform strategiei mai ample a Kremlinului de a submina societățile europene”, arată documentul, care vorbește despre 80 de cazuri de dezinformare cu originea în Rusia, începând de pe 22 ianuarie.

Lipsesc mai multe exemple concrete. Sunt citate cazuri din Ucraina (o scrisoare falsă atribuită guvernului de la Kiev care arăta, la finalul unii februarie, că în țara sunt cinci cazuri de infecție) și Italia (unde Kremlinul ar fi dezinformat prin știri false despre incapacitatea sistemului sanitar de a face față crizei). Se adaugă știrea falsă ca premierul Slovaciei ar fi infectat și că a transmis virusul mai multor lideri europeni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că din documentul UE lipsește un exemplu concret sau un link către o rețea de media.

”Vorbim din nou despre unele acuzații nefondate care în situația actuală sunt rezultatul unei obsesii anti-rusești”, a spus Peskov.
 
UE și NATO au acuzat anterior Rusia de acțiuni ascunse, inclusiv de dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Rusia neagă astfel de tactici, iar președintele Vladimir Putin a acuzat că inamici străini atacă Rusia prin răspândirea de informații false despre coronavirus, pentru a provoca panică.