ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiva Națională de Securitate a SUA a declasificat, în urmă cu câteva zile, 800 de pagini de documente care arată care erau țintele armatei americane în cazul izbucnirii unui război nuclear în perioada Războiului Rece, informează site-ul www.foxnews.com.

Documentele relevă faptul că armata americană era pregătită să atace mii de orașe din regiunile unde comunismul era la putere, respectiv din Asia și Europa, inclusiv din România.

Acestea fac parte dintr-un plan întocmit în 1956 și denumit "Studiu privind necesarul de arme nucleare", fiind publicate pe site-ul Arhivei Naționale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele "Listele cu țintele nucleare ale armatei americane în timpul Războiului Rece, declasificate pentru prima dată".

"Din informațiile pe care le deținem, niciun alt document de o asemenea însemnătate referitor la perioada Războiului Rece nu a mai fost desecretizat vreodată", se arată pe site-ul nsarchive.gwu.edu.

Documentul este descris ca fiind unul "terifiant", ținând cont de faptul că existau planuri pentru a fi atacate orașe întregi din diverse colțuri ale lumii.

Din România, pe liste apar orașele Alba Iulia, Moinești, Pașcani, Sfîntul Gheorghe, Ciceu și Vulcan.

În documente se menționează faptul că țintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferențiere clară față de URSS. Toate aceste ținte ar fi urmat să fie atacate atât cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât și cu rachete balistice intercontinentale în cazul unui război nuclear.

Arhiva Națională de Securitate a SUA relevă, de asemenea, că spre deosebire de prezent, când Statele Unite și Rusia negociază reducerea arsenalului nuclear, în acea perioadă a Războiului Rece, Statele Unite și-au mărit numărul armelor nucleare de la 12.000 în 1955 la 22.000 în 1961, în punctul culminant al acelei perioade.