ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia s-a opus, miercuri, prin veto proiectului de rezoluţie al Naţiunilor Unite, în care masacrul de la Srebrenica este recunoscut ca 'genocid'. Proiectul a fost depus de Marea Britanie, dar Moscova l-a catalogat drept complet ”anti sârb”.

Adoptarea proiectului de rezoluţie propus de Marea Britanie cu ocazia a 20 de ani de la tragicele evenimente din Srebrenica ar fi tensionat și mai mult situaţia din Balcani, a precizat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, potrivit agenţiei TASS.

Alte patru ţări din cadrul Consiliului de Securitate al ONU — Angola, China, Nigeria şi Venezuela — s-au abţinut în timpul votului lor privind masacrarea a circa 8.000 de musulmani în oraşul bosniac Srebrenica, în iulie 1995.
 
”În condițiile în care un consens pe marginea acestei probleme lipseşte chiar în Bosnia şi Herţegovina — după cum se ştie parlamentul acestei țări nu a reușit să ajungă la un consens — adoptarea în forma actuală a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU ar fi fost un pas total contraproductiv, ar fi acutizat situaţia din regiune', a spus diplomatul rus.
 
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirma că documentul prezentat de britanici este absolut ”anti sârb” și interpretează eronat faptele, chiar și din punct de vedere juridic, față de ceea ce a considerat până acum Consiliul de Securitate al ONU. Și Lavrov a susținut că rezoluția ”va duce la tensiuni interetnice în Balcani, și nu va promova reconcilierea popoarelor care trăiesc aici”.

Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost uciși în iulie 1995 la Srebrenica de către forţele sârbe din Bosnia, cu puțin timp înainte de sfârșitul războiului intercomunitar din 1992-1995. Enclava Srebrenica fusese declarată zonă protejată de către ONU, dar ''căştile albastre'' olandeze au fost incapabile să o apere. Este vorba de cea mai mare atrocitate comisă în Europa de la cel de-al doilea război mondial.

Masacrul de la Srebrenica este considerat drept ''genocid'' de către justiţia internaţională -Tribunalul internațional pentru fosta Iugoslavie şi Curtea Penală Internaţională - însă Belgradul respinge acest termen.