ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi militari rezervişti români s-au alăturat forţelor kurde creştine în lupta împotriva Statului Islamic. Cei doi s-au alaturat detasamentului de militari straini din People's Defense Units (YPG). Un grup de luptători, dintre care unii sunt foști membri ai armatei iar alţii fără experiență de luptă, au plecat în Siria pentru a ajuta forțele kurde în lupta lor împotriva jihadiștilor, scrie The Telegraph . 
 
Gruparea kurdă Leii din Rojava, care luptă în Siria împotriva Statului Islamic (ISIS), prezintă pe pagina de Facebook mai mulţi soldaţi veniţi din diverse ţări, printre care s-ar număra şi doi români. Informaţia este confirmată şi de Radio România Actualităţi, care a anunţat că ar fi luat legătura cu unul dintre români, originar din Bucureşti. Acesta a spus că alături de el se mai află un român.
 
Kurzii susţin că primul român din YPG a ajuns în Siria în 17 februarie 2015. Conform postării de la poza în care este prezentat cetăţeanul român, care apare într-un vehicul alături de o mitralieră, acesta poartă numele kurd Armantch.
 
 
Al doilea român prezentat pe pagina de Facebook a grupării The Lions of Rojava apare cu numele Erish. În mesaj se arată că „al doilea român din YPG a venit în 17 aprilie 2015". Acesta are două fotografii realizate în civil, într-un apartament.
 
 
Românii luptă împotriva fundamentaliştilor islamici alături de foşti militari din Statele Unite, Marea Britanie şi Canada. Conform presei engleze, luptătorii se află în oraşul Tal Tamr din nord-vestul Siriei, aflat în apropierea graniţei cu Turcia.