ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump a semnat un memorandum care interzice anumitor persoane transgender să intre în serviciul militar al SUA, dar oferă putere de decizie forțelor armate privind implementarea deciziei, scrie Reuters.

Memorandumul stipulează că persoanele transgender care au un istoric de disforie de gen, adică „cei care au apelat la tratamente medicale, inclusiv medicamente sau operații”, nu vor fi eligibili pentru a servi în armată „în afara unor circumstanțe limitate”. De asemenea, se arată în memoriu că secretarii Apărării și ai Securității Naționale „și-ar putea impune autoritatea pentru a implementa politicile potrivite privind serviciul militar al persoanelor transgender”. Casa Albă a comunicat că Jim Mattis, secretarul Apărării, a afirmat că persoanele care au fost diagnosticate cu disforie de gen ar putea dăuna eficienței armatei.

„Această politică nouă va permite armatei să aplice noi standarde pentru sănătatea mintală și fizică ... în mod egal pentru toți indivizii care vor să se alăture și să lupte în cea mai puternică armată din lume”, se precizează în memorandum.

Decizia lui Trump este mai puțin restrictivă față de comentariile sale inițiale dintr-o postare de pe Twitter din iulie 2017 în care a precizat că va interzice persoanelor transgender să facă parte din armată. La acel moment Trump a susținut că armata „nu poate susține povara cheltuielilor medicale imense care ar veni odată cu persoanele transgender”. Totuși, mai mulți judecători federali au emis decizii prin blochează interdicția lui Trump, precizând că se încalcă dreptul la protecție egală în fața legii. Vineri, Pentagonul a confirmat că va continua să respecte legislația federală. „Pentagonul va continua să evalueze și să mențină persoanele transgender în armată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, David Eastburn.

Într-un memorandum  din februarie adresat Casei Albe, Mattis a susținut că persoanele transgender cu un istoric de disforie de gen nu vor putea face parte din armată, dar a adăugat că cei care sunt deja în serviciul militar vor rămâne.
 
Administrația Trump a comunicat că 8.980 de membri ai armatei se identifică, conform rapoartelor, ca fiind transgender dar doar 937 de membri activi au fost diagnosticați cu disforie de gen din 30 iunie 2016 până în prezent.