ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul faptelor! Acesta este mesajul-cheie pe care președintele Donald Trump dorește să îl dea americanilor, la peste o lună de la învestire,  în primul său discurs în Congresul SUA. Un discurs așteptat, care, chiar dacă nu va fi unul tehnic  „despre starea Uniunii”,  va aduce cu atmosfera și obiectivul discursurilor asupra stării națiunii.

Conform tradiției,  ca toți predecesorii săi, în aceeași perioadă a anului, președintele Trump se va exprima la ora locală 21:00 (02:00 GMT) la Capitoliu, în hemiciclul Camerei Reprezentanților, unde se vor reuni senatori, miniștri, judecători ai Curții Supreme și alte notabilități.

Un moment bun ales de cel mai demonizat președinte al SUA pentru a trasa calea politică și legislativă în anul următor, a justifica prioritatea militară și a da impuls reformelor sale economice și sociale. Divergențele se arată la orizont, în special în ceea ce privește sănătatea. În circumscripțiile lor, parlamentarii republican sunt dezaprobați de alegătorii lor, îngrijorați de schimbările anunțate în domeniul asigurărilor de sănătate.

Trump și republicanii au promis de fapt să abroge reforma sistemului de sănătate emblematică a președinției lui Obama, supranumită 'Obamacare', care a permis ca peste 20 de milioane de americani să beneficieze de asigurarea de sănătate, dar nu au anunțat încă prin ce o vor înlocui.

Partidul Republican pare tot mai împărțit în această privință între aripa liberală, care promovează o dezangajare publică îndrăzneață și pragmaticii care ezită să demonteze sistemul care, în ciuda neajunsurilor sale, ajută milioane dintre alegătorii lor.

Trump a lăsat la latitudinea liderilor republicani din Congres această problemă, dar a subliniat de multe ori necesitatea ca asigurările să acopere toată lumea.

Tensiunile, ținute deocamdată în surdină, între executiv și puterea legislativă ar putea crește în cadrul negocierilor care se deschid asupra bugetului pe anul 2018, comenteaza AFP.

Locatarul de la Casa Albă dorește să crească la 9% cheltuielile militare, deja cele mai mari de pe planetă, și să reducă drastic finanțarea altor ministere.

Casa Albă evocase o alocuțiune centrată pe „renașterea spiritului american'. „Noi cheltuim 6.000 de miliarde de dolari Orientului Mijlociu și noi avem găuri peste tot pe șosele și autostrăzi!', declara Trump luni.