ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sebastian Gorka, consilier pe teme de securitate națională al lui Donald Trump a părăsit echipa președintelui SUA. Un oficial al Casei Albe a declarat că Gorka nu a demisionat, ci doar că nu mai lucrează la Casa Albă, scrie New York Post.

Fost jurnalist la un site conservator de știri, Gorka a fost angajat la Casa Albă pe post de consilier în antiterorism însă, potrivit presei americane,  atribuțiile sale n-au fost niciodată clare
 
Cunoscut  în mod special pentru opiniile radicale împotriva islamului, Gorka a provocat controverse încă de la numirea sa in postul de consilier din cauza legăturilor sale cu organizații și personaje maghiare de extremă dreapta.
 
După cum a relatat presa din America și nu numai, legăturile lui Gorka  cu lideri antisemiți în Ungaria, mai ales în perioada de după implicarea sa în „investigația Medgyessy” și bunele relații cu grupările de extremă dreapta sunt arhicunoscute, notorie fiind afilierea sa, printr-un jurământ de credință, la gruparea paramilitară maghiară nazistă Vitezi Rend (Ordinul Vitejilor). Deși Gorka a negat că ar fi jurat credință acestei grupări,  „Vitez”-ul din numele său, cu care și-a semnat teza de doctorat, reprezentând titlul „nobiliar”, de onoare, al unui Ordin înființat de dictatorul nazist Miklós Horthy „de Baia Mare” demonstrează contrariul.

Mai mult, așa cum ActiveNews scria la începutul anului,  Gorka a provocat un cutremur chiar și pentru extremismul maghiar la nivel internațional, care a privit cu stupefacție cum consilierul lui Trump s-a prezentat la balul inaugural al noului președinte american în ținută de husar și cu două medalii ungurești înfipte-n în piept, dintre care una reprezenta Ordinul Vitejilor (Vitézi Rend). 

În 2006,  Gorka a avut legături cu un grup numit Comitetul Național Maghiar. Unul dintre membrii grupului este Laszlo Toroczkai, nimeni altul decât actualul vice-președinte al partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik. De asemenea, în 2007, Gorka și-a format propriul partid politic – Noua Coaliția Democratică - cu alți trei politicieni, dintre care doi au fost membri ai Jobbik.
 
Reamintim că, potrivit unui anunț al Casei Albe, Donald Trump a nominalizat un avocat român la conducerea Oficiului pentru Brevete și Mărci din SUA. Andrei Iancu este în prezent avocat partener în cadrul firmei de avocatură Irell & Manella LLP din Los Angeles și este specializat în dreptul de proprietate intelectuală. În 2007 a fost desemnat pentru prima dată cel mai bun avocat în domeniul dreptului de proprietate intelectuală și al brevetelor. În 2016, Andrei Iancu a primit distincția de cel mai bun avocat al anului din partea publicației Los Angeles Business Journal, fiindu-i recunoscute, din nou, cunoștințele în domeniu, atitudinea de lider și comportamentul exemplar.