ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În mai puțin de trei săptămâni, în SUA vor avea loc alegerile primare care îl vor desemna pe candidatul republican la alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie. Până la acel moment, joi, cei șapte candidați ai republicanilor s-au confruntat în ultima dezbatere televizată.

Dezbaterea care a avut loc în Charleston, Carolina de Sud, a durat mai bine de două ore și a fost marcata de confruntarea dintre extravagantul magnat Donald Trump, considerat principalul favorit la investitura republicană, și senatorul de Texas Ted Cruz, care au schimbat replici acide. 

Miliardarul american și principalul său contracandidat au părut să termine la egalitate dezbaterea în cele din urmă, semn că puține s-ar putea întâmpla pentru a-l detrona pe Trump din poziția de principal favorit republican, în condițiile în care primele alegeri primare vor avea loc la 1 februarie în statul Iowa. Conform celor mai recente sondaje, realizate de NBC/WSJ, Trump îl devansează cu mult pe principalul său rival, fiind creditat cu 33% din intențiile de vot, in timp ce Ted Cruz are doar 20%, iar senatorul de Florida, Marco Rubio se situează pe poziția a treia cu 23 procente, potrivit AFP.

Obișnuit să facă din fiecare apariție a sa un show și să dea tonul, Donald Trump a pornit atacurile repetate la adresa senatorului de Texas. Asaltul lui Trump a pornit de la dreptul pe care Cruz nu l-ar avea să candideze, fiind născut în Canada. "Cine naiba știe dacă măcar poți să fii președinte?", i-a strigat Trump lui Cruz, declanșând huiduieli în public.

Născut în Calgary, provincia Alberta, dintr-o mamă americană și un tată cubanez, Cruz l-a acuzat pe Trump că aduce în dezbatere locul său de naștere doar pentru că este pe primul loc în unele sondaje din Iowa. Cruz a mai spus că Trump, care a condus mișcarea ce a pus sub semnul întrebării faptul că Barack Obama, născut în Hawaii, ar fi cu adevărat originar din SUA — le-a cerut avocaților săi să analizeze chestiunea locului de naștere a lui Cruz încă din septembrie. Acești au ajuns la concluzia că nu există aici o problemă legală.
 
Migranții și controlul armelor

Trump a revenit însă și la subiectul său preferat, migranții, discursurile sale de până acum conținând, de fiecare dată, atacuri la adresa musulmanilor. "Refugiații sunt un Cal Troian pentru introducerea terorismului și din acest motiv nu trebuie să permitem ca acești oameni să intre în America", a spus Donald Trump. Care apoi a vorbit cu mândrie că este new-yorkez get beget. Iar pentru a-și susține teoria cu privire la migranți, miliardarul american a adus în discuție recentele atacuri de la Istanbul și Jakarta: Nu este o chestiune de alimentare a fricii. E o realitate".

Ceea ce i-a unit pe cei șapte candidați republicani a fost atacul concertat la adresa lui Barack Obama și a lui Hillary Clinton, acuzată că vrea, de fapt, prin candidatura sa la alegerile primare ale democraților, să obțină "un al treilea mandat" pentru actualul lider de la Casa Albă. În mod special, republicanii au atacat declarațiile lui Obama legate de controlul mai strict al armelor în SUA. "Dacă la Paris oamenii ar fi avut arme, poate nu ar fi fost peste 130 de morți", a spus Trump. Pe aceeași lungime de undă s-a aflat și contracandidatul său Jeb Bush, care a spus că "legea prevede controale preventive asupra vânzării armelor, iar FBI trebuie să o facă. Anularea drepturilor de a purta arme nu este o soluție".