ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump, președintele Statelor Unite, a amenințat miercuri că va dispune reducerea asistenței financiare în cazul statelor care vor vota în Adunarea Generală ONU împotriva inițiativei sale de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Aceste țări „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, și apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă", a declarat Donald Trump miercuri după-amiază, la Casa Albă, potrivit agenției Reuters.

Adunarea Generală ONU, care are 193 de membri, va organiza joi o sesiune specială la solicitarea statelor arabe și musulmane, pe tema deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat că Washingtonul va „nota numele" celor care vor vota împotriva poziției SUA la Adunarea Generală ONU.

Luni, Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluție privind anularea deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțuire în întreaga lume.

Un proiect de rezoluție elaborat de Egipt, care exprima "regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului", a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU. Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea inițiativei. Proiectul preciza că "orice decizii ori acțiuni care modifică statutul sau compoziția demografică a Orașului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanță cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU".

„Din cauza deciziei Statelor Unite, ... situația a devenit mai tensionată, iar incidentele s-au intensificat, fiind lansate rachete din Fâșia Gaza și izbucnind confruntări între palestinieni și serviciile de securitate israeliene", a declarat Nickolay Mladenov, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu.

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Danny Danon, consideră că dezbaterile în cadrul structurilor ONU sunt inutile. "Îndemnăm toate părțile să vină să negocieze. Nu să vină la Consiliul de Securitate sau la Adunarea Generală ONU, este pierdere de vreme. Singurul drum înainte este prin negocieri", a spus Danny Danon.